tisdag 23 april 2013

Wreck-It Ralph (2012) - 6/6


Jag har sagt det förr - vi lever i barnfilmens guldålder. Åldersneutrala mästerverk som WALL-E och Up är bara körsbären på grädden; Pixar, Disney, Dreamworks och till och med några lovande konkurrenter producerar konsekvent bra film. Att sitta igenom en film med barnen är inte en plåga längre och kommer inshallah aldrig att bli det igen.

Ändå är få av de här filmerna fullt så bra som Wreck-It Ralph. Den har allt man kan önska sig av en animerad film. Den har charm, humor, skönhet, mening och nog med djup och referenser för att tillfredsställa de vuxna. Jag kan inte föreställa mig någon som inte skulle tycka om den.

Titelns Wreck-It Ralph (John C. Reilly) är en datorspelsskurk, motståndare till helyllepågen Fix-It Felix Jr. (Jack McBrayer), hjälte i datorspelet som bär hans namn. Ralph slår sönder saker och Felix lagar dem med den magiska hammare som han ärvt av sin far. Felix får medalj och Ralph kastas från taket och landar i leran. Det har han egentligen inget emot, alla har ett jobb att göra och hans råkar vara att vara skurken.

Det som gör honom ont är att han i slutet på varje dag, när spelhallen stänger, så får Felix och bifigurerna han räddat bo i det fina höghuset medan Ralph måste gå och lägga sig på soptippen. Ibland skulle han bara vilja gå in i det där huset och umgås med sina arbetskamrater, men de ser honom som en sak och en sak endast: en skurk.

Med sorgsen röst förklarar Ralph detta för de andra datorspelsskurkarna - M. Bison, Zangief, ett Pacmanspöke och de andra - som träffas då och då för att prata igenom sina problem. De tröstar honom med att de alla har det likadant. Någon måste vara skurk.

När Ralphs och Felix spel fyller trettio år är det stort kalas på gång men Ralph är inte bjuden. Just denna kväll bestämmer han sig för att hälsa på, men bifigurerna blir förskräckta när de ser honom. Han är ju skurk! De pressar Felix till att kasta ut honom, men Felix är alldeles för snäll och det slutar med att Ralph får komma in. Men Ralph är stor och klumpig och råkar fördärva tårtan. Ledsen och bitter ger han sig av med ett enda mål: han ska gå till ett annat spel och vinna en medalj som bevisar att han är en hjälte.

Hans första försök blir i krigsspelet Hero's Duty, där utomjordiska insekter bekämpas av Halo-liknande soldater under ledning av den stenhårda sergeant Tamora Jean Calhoun (Jane Lynch). Ralph får tag i sin medalj men tvingas fly till Sugar Rush, ett racingspel med godistema. Tyvärr följde en dödlig Cy-Bug med från Hero's Duty, så sergeant Calhoun och Felix spårar Ralph för att rädda spelhallen från de virusliknande mördarinsekterna.

I Sugar Rush stöter Ralph på Vanellope (Sarah Silverman), en bugg som drömmer om att vinna racet. De har mycket gemensamt - båda är avskydda, han som skurk och hon som bugg - och även om de till att börja med står emot varandra så börjar något annat växa fram där och vi får se en djup, vacker och emotionellt meningsfull vänskap, mellan två datoranimerade figurer som ärligt talat inte liknar nånting.

Det är svårt att veta var jag ska avbryta sammanfattningen av handlingen. Filmen är bara hundra minuter lång men lyckas utan vidare trycka in mer komplexitet och signifikans än de flesta tvåtimmarsfilmer som påstår sig vara ämnade för vuxna. Jag vill berätta mer - om hotet att "go Turbo", om Candy King som styr Sugar Rush (vad jag vet inget släktskap med Karamellkungen), om relationen som gryr mellan Felix och sergeant Calhoun, som programmerats med den sorgligaste backstoryn nånsin.

Det här är inte en simpel film även om den ser simpel ut, det är ingen dum film även om den ser dum ut, och handlingen rör sig organiskt och smidigt från punkt till punkt och når ett slut som jag bara kan säga en sak om: jag älskar det. Förbehållslöst.

Inga kommentarer: