söndag 14 april 2013

The Nutty Professor (1996) - 1/6


Påminn mig: nog fanns det en tid när Eddie Murphy var rolig och gjorde bra filmer? Och när gick han i så fall över till att bara producera smörja? Jag hoppas att The Nutty Professor representerar någon sorts bottenmarkering; annars sörjer jag inte att jag missat större delen av hans senare filmografi.

Den stora poängen med The Nutty Professor är tydligen att Murphy själv spelar flera roller. Den fete Sherman Klump - och senare dennes smale alter ego - och flera av hans nästan lika feta släktingar av båda könen. Det hade väl kunnat bli kul om manuset och Murphy hade gjort något roligt med dem. I stället är de helt platta varelser, pinsamt obehagliga att umgås med. Både för oss och för stackars Sherman.

Han verkar vara den ende icke-korkade i familjen och har lyckats bli professor på ett universitet som han dock råkar terrorisera med sin klumpighet. I sitt laboratorium experimenterar han på hamstrar som han först gör feta och sedan försöker göra smala genom genmanipulation. Han tror sig ha lyckats men tar det försiktigt, som den vetenskapsman han är.

Han träffar också den vackra Carla Purty (Jada Pinkett), som länge varit anhängare av hans arbete. Han tar mod till sig, bjuder ut henne, och får ja. Han kan knappt tro sin tur och tar med Carla på en trendig restaurang. Där uppträder en komiker (Dave Chappelle) vars grej är att racka ner på publiken - helfestligt! - och han börjar givetvis dra en massa fetskämt om Sherman. Sherman reagerar med att gå därifrån och testa hamsterformeln på sig själv.

Notera följande: Sherman har redan börjat träna och kommit rätt långt. Vi har fått se ett montage i Rocky-stil där han först misslyckas fullständigt på sätt som är tänkta att vara humoristiska, men sen hämtar han sig och börjar komma i form. Han är över tröskeln. Notera även att Carla av allt att döma inte bryr sig ett dugg om hans fetma. Men manuset kräver desperation så han blir desperat, häller i sig sin uppfinning, och förvandlas till Eddie Murphy utan fatsuit. I den skepnaden kallar han sig Buddy Love. Tyvärr visar sig Buddy ha en annan personlighet än Sherman och de börjar bekämpa varandra.

Den här filmen är fundamentalt felfuntad. Vi ska känna med Sherman när han utsätts för omvärldens hån, men filmen hånar gärna honom själv. Vi ska samtidigt stå på hans sida och skratta rått åt honom. Det är Bucky Larson-missen igen; vi kan inte förväntas ha en karaktär som måltavla för hånskratt och samtidigt ta henom på allvar när handlingen kräver det. Filmen och den elake komikern beter sig precis likadant, varför ska vi avsky den ena och gilla den andra?

Inte ens om man ignorerar handlingen så finns det mycket att hämta i The Nutty Professor. Humorn ligger på patetiskt låg nivå. Det är fis-, rap-, bajs- och fettskämt och mycket lite annat. The Nutty Professor är en film för människor som när de ser på film stänger av hjärnan och det inte märks.

Inga kommentarer: