tisdag 16 april 2013

Lore (2012) - 2/6


Platsen är Tyskland och året 1945. Om jag får lov att vara vulgär så har skiten träffat fläkten, landet har rasat samman, Hitler har skjutit sig och Tysklands fiender ockuperar landet. Den kanske trettonåriga Lore (Saskia Rosendahl) ser sina föräldrar försvinna, antagligen för att gömma sig undan rättvisan. Hennes far bär i alla fall uniform och de verkar båda ha varit trogna nazister. De har framgångsrikt fört sin livssyn vidare till sin dotter.

Lore är nu ensam med sin lillasyster Liesel (Nele Trebs), tvillingarna Jürgen (Mika Seidel) och Günther (André Frid), och en lillebror i spädbarnsålder. De har ingen mat, inga pengar, och bara några småsaker att idka byteshandel med. Lores enda idé är att ta sig till mormor som bor i Hamburg, men det är nittio mil bort genom ett land som plötsligt blivit främmande.

På vägen stöter de på Thomas (Kai Malina), en kringstrykande ung man som Lore försöker hålla sig borta ifrån men vars öde tydligen är sammanknutet med hennes. Ju mer hon får veta om honom desto mindre tycker hon om honom - till en viss punkt, när det polvänder.

Och där har vi det ena av Lores två stora problem. Karaktärerna - huvudsakligen Lore och Thomas - beter sig mycket märkligt, även för personer som fastnat i en så exceptionell situation. De vajar hit och dit, gör saker utan synbar motivation, och är i största allmänhet ogenomträngliga.

Det andra problemet är mer grundläggande. Lore låter som ett fantastiskt upplägg för en film och jag är övertygad om att den hade kunnat bli just det, men den är bara så tråkig. Det är grått och trist, händelselöst och grötigt. Filmen bara fortsätter rulla på som om den har sämre koll på vart den är på väg än Lore själv, som i alla fall har ett tydligt mål. Ingenting händer, något oförståeligt händer, ingenting händer, och naturligtvis tar filmen chansen att i sitt slut omintetgöra allt vi suttit och tittat på. Lore var inte en film för mig.

Inga kommentarer: