tisdag 22 oktober 2013

Now You See Me (2013) - 5/6


Fyra trollkonstnärer - gatumagikern Daniel (Jesse Eisenberg), charlatanen Jack (Dave Franco), utbrytaren Henley (Isla Fisher) och hypnotisören Merritt (Woody Harrelson) - får varsin anonym inbjudan till en lägenhet som de tillsammans utforskar. Ett år senare har de under namnet "de fyra ryttarna" en enorm Vegas-show, finansierad av multimiljonären Arthur Tressler (Michael Caine). I publiken finns Thaddeus Bradley (Morgan Freeman), en före detta trollkarl som nu lever på att avslöja hur trollkarlar gör sina tricks. En sorts omvänd James Randi, som angriper dem som inte skadar någon.

De fyra utför ett fantastiskt trick där de till synes tömmer ett bankvalv på pengar som sen regnar ner över publiken. Att dela ut miljoner i kontanter visar sig vara ett bra sätt att skapa uppmärksamhet, och de fyra ryttarna blir från en dag till en annan de hetaste namnen i Las Vegas.

Problemet är bara att pengar verkligen försvann från bankvalvet de påstod sig tömma. Här blir FBI-agenten Dylan Rhodes (Mark Ruffalo) och Interpol-agenten Alma Dray (Mélanie Laurent) inblandade. De plockar in de fyra och förhör dem, men inser att de inte kan anklaga dem för att ha teleporterat pengar från ett bankvalv i Paris till en scen i Las Vegas. Och de fyra ryttarna har mer planerat.

Now You See Me är en enormt underhållande film som finner rätt balans mellan action och lugnare bitar. Den bygger upp spänning och förundran utan att irritera, och retar oss ständigt med ledtrådar. Vem är det egentligen som ligger bakom alltihop? Inte ens de fyra ryttarna vet. Vad är syftet med allt? Det kanske de vet. Hur mycket vet Thaddeus Bradley? Vems sida är han på? Vad gör Alma Dray här? Vet ens Arthur Tressler vad som pågår? När det slutar, vem kommer att vara lurad och vem kommer att ha vunnit? Det är inte många filmer som lyckas få mig att ärligt ställa de här frågorna. Visst, en och annan aning hade jag, men jag föll för många falska spår också.

Filmen går i sin behagliga rytm utan att tappa i tempo eller ösa på för fort. Den är lika showig som sina huvudpersoner, som vet precis hur man entusiasmerar publiken. Den handlar om magi och är själv härlig, sorglös filmmagi. Det enda som står mellan den och att vara fantastisk är att inte riktigt alla frågetecken rätas ut och några trådar lämnas hängande lösa. Upplösningen hade kunnat vara mycket smidigare och mer tillfredsställande.

Det gjordes antagligen för att lägga upp inför en uppföljare, som ska börja filmas nästa år. Det ska bli kul att se hur de följer upp det här, för Now You See Me känns som en sluten, unik liten historia.

Inga kommentarer: