tisdag 8 oktober 2013

G.I. Joe: Retaliation (2013) - 1/6


Den första G.I. Joe-filmen var kanske den sämsta mainstreamfilm jag sett. Den här är inte riktigt lika dålig. Den förra gjorde mig arg. Den här gör mig bara uttråkad.

Ni som kommer ihåg den förra filmen har mitt medlidande och minns kanske att skurken Zartan (Arnold Vosloo) klätt ut sig till USA:s president (Jonathan Pryce) och slagit sig ner i vita huset. Samtidigt sitter skurkarna Cobra Commander (Joseph Gordon-Levitt i den förra, Luke Bracey (kropp) och Robert Baker (röst) i den här) och Destro (Christopher Eccleston i den förra, knappt med i den här) i ett underjordiskt fängelse där de hålls vid liv men förlamade. Tydligen bara för att jävlas med dem. Och det här är alltså den goda sidan.

Förra filmens hjälte Duke (Channing Tatum) leder numera G.I. Joe. En överarbetad och meningslös inledningssekvens presenterar hans underhuggare, biffen Roadblock (Dwayne "The Rock" Johnson), helyllekillen Flint (D.J. Cotrona), tjejen Lady Jaye (Adrianne Palicki) och den stumma ninjan Snake Eyes (Ray Park). Det finns förstås en massa andra också men de dödas tillsammans med Duke så att de ovan nämnda fyra ska få anledning att hämnas. Under tiden blir Cobra Commander befriad av ninjan Storm Shadow (Byung-hun Lee). Shit is on.

Handlingen är korkad och meningslös och har redan förärats fler ord än den är värd. Filmen består ändå till största delen av tråkiga stridsscener och slowmotionpromenader mot kameran; resten utgörs av exposition som levereras på klichéigast möjliga sätt.

Är det någon som inte är trött på sånt här? Är det någon som tycker det är underhållande att om och om igen se dessa snabbklippta slagsmål med nävar och svärd och pistoler, utan en gnutta originalitet någonstans, utan en enda sekund material som vi inte sett oändligt många gånger förut?

Jag kan inte släppa den här filmen utan att högt undra hur det kunde krävas två skådespelare för att ge liv till Cobra Commander. Karlen gör ingenting utom att prata, ändå är det en aktör som gör hans kropp och en som gör hans röst. Hur tråkigt hade Luke Bracey det där han knallade runt i en fånig kostym och höll käften? Varför slängde de ens pengar på en faktisk skådespelare när de kunde ha fått ut samma prestation ur en luffare för tio dollar och en öl?

G.I. Joe Retaliation innehåller exakt en scen jag tyckte om (när världens ledare samlats för att diskutera kärnvapennedrustning) vilket är mycket mer än dess föregångare lyckades prestera. Resten är bara idioti. Tråkig idioti.

Inga kommentarer: