söndag 16 juni 2013

Mean Girls (2004) - 6/6


Jag misstänker att den här filmen inte är alls lika rolig om man är - eller har varit - en tonårstjej. Framför allt skrattar man nog av andra anledningar än jag. Faktum är att det nog bara är i väldigt formell mening som Mean Girls är en komedi. Dess ämne är allvarligt, behandlat med sval lättsinnighet.

Lindsay Lohan, innan hon blev känd som sönderknarkad partytjej, spelar Cady Heron. Hennes föräldrar (Neil Flynn och Ana Gasteyer) är zoologer och har tillbringat de senaste årtiondena som forskare i Afrika. Sin dotter har de utbildat själva, på plats på savannen. Nu har de återvänt till hemlandet USA och Cady ska för första gången i sitt liv gå i en vanlig skola.

Hon träffar genast på de semiutstötta Janis (Lizzy Caplan) och Damien (Daniel Franzese) som - med ett språk som för zoologdottern måste låta bekant - förklarar för henne hur det sociala spelet på skolan går till, med de olika gängen och deras inbördes rangordning. Högst på skalan ligger de onda Plastics, ledda av drottningen Regina (Rachel McAdams). Hennes undersåtar är den sociala parasiten Gretchen (Lacey Chabert) och den blåsta Karen Smith (Amanda Seyfried).

När Plastics blir intresserade av Cady och Regina släpper in henne i gänget blir Janis förtjust. Nu har hon en spion på insidan. Janis och Cady lägger upp planer tillsammans. Regina ska störtas och förgöras. Bland vapnen finns förstås en kille, Aaron (Jonathan Bennett), som tidigare var tillsammans med Regina och som Cady nu blivit intresserad av.

Plastics skolar Cady i de sociala reglerna, invecklade, aldrig nerskrivna, och flexibla när det passar Regina. Det handlar om vilka kläder man får bära vilken dag, var man sitter i matsalen, vem man pratar med och om vad. Med Janis hjälp förvandlar Cady sig till Reginas efterträdare, men det är svårt att länge bära en mask utan att den blir ens ansikte.

Det är en fantastiskt användbar uppfinning att ha Cady som en outsider som aldrig varit i en skola förut. På samma sätt som Harry Potters uppväxt bland mugglarna gör det möjligt för andra karaktärer att förklara världen för honom - och därmed oss - så får vi via Cady se den elaka skolvärlden utifrån. Det hade aldrig kunnat fungera lika bra om vi hade behövt se det inifrån, tillsammans med dess naturliga invånare.

Och det fungerar riktigt bra. Visst, det här är en komedi, på sätt och vis. Visst skrattar vi. Men ibland är det av nervositet, för att det är det enda sättet att hantera det här. Jag känner igen alldeles för mycket av inställningen och tanken på att leva i den igen är taggig och obehaglig.

Mean Girls ger en uppfriskande klichébefriad insikt i tonårstjejers vardag. Det är svårt att förklara dess storhet utan att hemfalla till att räkna upp adjektiv som intelligent, djupsinnig, träffsäker, ärlig, och originell. Den navigerar sig igenom sin historia utan att någonsin fallera och - med god hjälp av Tina Feys roll som mattelärare - avslutar i stor stil på så bra sätt som den rimligen kunde.

Dessutom, något mer tragiskt, påminner den oss om tiden när Lindsay Lohan var en lovande ung skådespelerska. Här ser vi hur bra hon var innan det gick utför.

Inga kommentarer: