torsdag 13 juni 2013

Hotel Transylvania (2012) - 5/6


Efter att ha förlorat sin hustru till en lynchmobb drog sig Dracula (Adam Sandler) tillbaka till sitt slott och undan från mänskligheten. Där startar han ett lyxhotell åt alla monster som också tröttnat på att hela tiden jagas av de livrädda människorna, och där uppfostrar han sin dotter Mavis (Selena Gomez). Varje år anordnar han en födelsedagsfest åt henne och fyller gästlistan med alla monster han känner.

Frankensteins monster (Kevin James) kommer med sin fru (Fran Drescher). Ett varulvspar (Steve Buscemi och Molly Shannon) tar med sig sin gigantiska familj. Den osynlige mannen (David Spade) glider omkring och en mumie (Cee Lo Green) checkar in. Bland gästerna finns håriga apmänniskor, amfibievarelser och en hydra. Det ser ut som om alla femtiotalsskräckfilmers rollistor samlats på samma ställe. Och det är likadant i personalen. Flugan (Chris Parnell) är tränare, ringaren i Notre Dame (Jon Lovitz) är kock och säkerheten sköts av kringvandrande riddarrustningar.

I år är det annorlunda. Mavis fyller 118 och äntligen ska hon få ge sig ut i världen och se hur den verkligen ser ut. Dracula har lovat, men han har inga planer på att hålla det. Världen är alldeles för farlig för monster nu för tiden. I stället arrangerar han en raffinerad bluff så att Mavis tror att hon fått komma ut och att det var alldeles för hemskt där ute. Hon återvänder nedslagen och besviken till slottet. Draculas plan har lyckats.

Men så dyker en ung tågluffare vid namn Jonathan (Andy Samberg) upp och traskar rakt in i slottet, och innan Dracula hinner kasta ut honom har han och Mavis träffats, och en gnista har tänts mellan dem. Dracula ljuger genast ihop en historia om att Jonathan är en avlägsen släkting till ett av monstren och försöker ta sig igenom festen utan att Mavis får veta sanningen.

Det här är förstås en horribelt förutsägbar berättelse, men det gör inte mycket. Hotel Transylvania erbjuder inte mycket vad gäller handlingen och dess trådar, men det är en intensivt glad och festlig film, en sprudlande lycklig historia, visuellt underhållande och musikaliskt medryckande. Den är kanske mer inriktad mot barn än de flesta animerade filmer jag recenserar och den har inte lika mycket vuxenbonus - även om det är kul att känna igen alla karaktärer som för barnen är nya - men jag har svårt att föreställa mig att någon skulle tycka riktigt illa om den. Den är bara rolig, helt enkelt.

Inga kommentarer: