torsdag 25 september 2014

The Stoning of Soraya M. (2008) - 5/6


Journalisten Freidoune Sahebjam (James Caviezel) är på väg genom åttiotalets Iran när hans bil bryter ihop och han tvingas stanna till i en liten by. Medan den lokale bilmekanikern Hashem (Parviz Sayyad) börjar jobba blir han kontaktad av Zahra (Shohreh Aghdashloo) som har en historia att berätta. En historia som byns äldste inte vill att han ska få höra.

Freidoune och Zahra lyckas bli ensamma och han startar sin bandspelare för att lyssna på Zahras berättelse om sin systerdotter Soraya (Mozhan Marnò). Hon var gift med ärkesvinet Ali (Navid Negahban) och de hade fyra barn tillsammans men ingen kärlek. Ali kastade lystna blickar på en söt fjortonåring men hade inte råd med två fruar, så han kläckte en plan.

Filmens titel avslöjar hur det går. Ali sätter dit Soraya för otrohet och i det samhället har kvinnor inte mycket till chans. Hon bakbinds, grävs ner till midjan, och stenas till döds. Hennes enda stöd är Zahra, som är maktlös att hjälpa henne - även om hon anstränger sig mer än någon kunde begära.

The Stoning of Soraya M. är en mycket jobbig film att se. Den ger insikt i en riktigt vidrig kultur och de metoder den använder för att fortplanta sig. Nästa generation fostras till att bli lika stora kräk som den förra generationen, och ingen tycks begripa - eller vilja begripa - vilken värld det är de hjälper till att skapa.

Själva avrättningsscenen är det värsta av allt, en utdragen, plågsam skildring av en långsam död. Dödsmetoden valdes inte på slump; den är till för att de här satans vildarna ska få utlopp för sin brutala omänsklighet. Jag vet inte hur en stening ser ut i verkligheten, men det skulle inte förvåna mig om det var precis så här.

En del - Amnesty International bland dem - har vänt sig mot bokens och filmens porträtt av Iran och dess rättssystem. I verkligheten ska steningar ske i fängelser och utföras av utsedda bödlar; inte på grusfält i byar av invånarna själva. Det stämmer förmodligen, men jag frågar mig hur stor roll det spelar. Är systemet mindre brutalt bara därför? Var Sorayas öde mindre tragiskt? Är hon i dag mindre död?

Inga kommentarer: