torsdag 8 augusti 2013

Project X (2012) - 2/6


Thomas Kub (Thomas Mann) är en high school-nörd som ska fylla sexton. Hans föräldrar ska resa bort över helgen och kompisarna Costa (Oliver Cooper), J.B. (Jonathan Daniel Brown) och Dax (Dax Flame) har bestämt sig för att det är dags för en fet födelsedagsfest. Thomas är försiktig; det får bara bli några gäster, ingen han inte känner, inget vilt. Huset ska stå kvar när föräldrarna kommer hem. Kompisarna, särskilt den ansvarslöse snorungen Costa som började fila på mina nerver så fort jag såg honom och aldrig slutade, är mer inne på att tänja hans gränser. Gissa vem som avgår med segern?

Detaljerna är ointressanta, dels för att du redan kan räkna ut dem. Naturligtvis är det en vansinnigt snygg tjej inblandad, och naturligtvis är hennes enda signifikanta egenskap hennes skönhet, och naturligtvis är målet med kvällen att ligga med henne. Naturligtvis kommer det alldeles för mycket folk och det dricks alldeles för mycket, och det enda spännande är huruvida det här är en sån filmfest där ungarna mirakulöst lyckas fixa till huset i sista ögonblicket eller en sån där föräldrarna kommer hem till ett bombhål.

Eftersom det ganska snart blir tydligt vilken sorts fest det rör sig om så tänker jag genast sabba spänningen: det är det senare. Project X försöker särskilja sig från andra tonårssuparfilmer genom att gå längre, göra festen större, förstöra mer. Det funkar - ibland, lite grann. Men det räcker inte.

Det finns roliga bitar här. De flesta och bästa av dem involverar de två tolvåringar (Brady Hender och Nick Nervies) som Costa lejt för att stå för säkerheten. De tar sitt jobb på största allvar, är förvånansvärt bra på det, och är roliga. Ibland skrattar man också till av ren överraskning, av they-went-there-reaktion. Och ibland gnistrar manuset till och levererar en rolig replik.

Men konceptet - stegringen förbi vansinnets gräns - hastas förbi. För att det ska fungera måste det gå gradvis, så att det blir värre och värre och vi nätt och jämnt kan tro på det vi ser. Här går det utför i hack och hopp så att stämningen störs. Det värsta exemplet är när killen med eldkastare dyker upp. Det är inte dags för det än.

Det är dock inte det sämsta med Project X. Det sämsta med den är att vi tillbringar filmen med att umgås med svin och arslen - till och med den jämförelsevis gode Thomas Kub beter sig som en skit - och filmen står på deras sida. Det är som i American Pie, Porky's, alla dessa patetiska misogyna karaktärer som det är tänkt att vi ska sympatisera med. Visst, Thomas får sig en liten epifani i slutet men det är inte nog, och Costa jazzar av allt att döma vidare precis som han alltid gjort. Och detta är hjältarna.

Supa-och-knarka-järnet-filmer kan vara riktigt bra, om de har rätt attityd till sitt material. Om de i stället görs av förvuxna småpojkar som gör film om det de önskar att de själva kunde ha gjort - och kommit undan med - när de var unga, då får man Project X.

Inga kommentarer: