söndag 26 maj 2013

The Numbers Station (2013) - 4/6


Efter andra världskriget började det dyka upp mystiska utsändningar på kortvågsradio. Monotona röster räknar upp grupper av siffror, upprepar, och försvinner. Ibland är det på engelska, ibland på spanska, ibland på andra språk. En del av dessa "numbers stations" har varit i kontinuerlig drift i årtionden och är föremål för studie och spekulation bland radioentusiaster. Det rör sig troligen om koder av något slag, och en del av dem kommer säkert från spioner och agenter, men mycket mer än så vet vi inte om dem.

I The Numbers Station är syftet med åtminstone några av dem att ge order till utsända mördare. En av dem är Emerson Kent (John Cusack), som tillsammans med sin chef Michael Gray (Liam Cunningham) tar emot en sådan order medan de sitter i en bil. Ordern är enkel, Kent har gjort det här förut. Han tar sin pistol, går in på en bar, och dödar sitt tilltänkta offer och varenda vittne.

Utom ett, en oskyldig kvinna som han inte kan förmå sig att avrätta. Gray tar hand om saken åt honom och sen är det åtminstone tillfälligt slut med Kents mördarkarriär. Han omplaceras till att ta hand om en av stationerna, där kodexperten Katherine (Malin Åkerman) är radiorösten. Han tillbringar några händelselösa månader med att vara hennes livvakt, och sedan angrips stationen plötsligt av beväpnade män. Kent får åter en order han inte kan lyda, och han vet inte vem han kan lita på.

Jag är inte radioentusiast men "numbers stations" har fascinerat mig sen jag först hörde talas om dem. Det är kul med genuina mysterier vars förklaringar rimligen inte kan vara något annat än spännande. Så det var lite av en besvikelse att The Numbers Station inte alls handlar om dem. De är bara en ursäkt för en actionthriller av standardsnitt, om än en ganska bra sådan.

Man vet vad man får. Eldstrider, nån twist, prat om viktiga saker medan spänningen stiger, och kanske lite karaktärsutveckling och relation mellan de två huvudpersonerna, och så förhoppningsvis en twist till som vi inser ungefär samtidigt som huvudpersonen och så blir det skjuta av igen. Det finns hundratals filmer som The Numbers Station; den här är kanske bättre än de flesta men också sämre än ganska många.

1 kommentar:

Frida sa...

Hej.

Jag driver en filmblogg och som dom flesta bloggare jagar läsare, därför tänkte jag försöka göra lite reklam för mig.
Mitt förslag till andra bloggare är ett länk/banner byte, är det något du kan tänka dig?

Hör gärna av dig till filmtajm@mail.com


/ Frida @ www.fridasfilmtajm.blogg.se