I Tokyos tunnelbana
ligger en sushibar, till synes bara en av många. Den har tio
sittplatser där man kan äta enkel sushi från små svarta
tallrikar. Det som gör det här stället annorlunda är att det har
tre Michelinstjärnor, man måste boka minst en månad i förväg -
och det är om man har tur - och priserna börjar på tvåtusen
kronor. För en måltid som tar en kvart att äta.
Mannen som skapat detta
är Jiro, en 85 år gammal man som arbetat med sushi sedan han var
tio, i den mån sushi bara är hans jobb och inte hans liv. När han
började sa hans läromästare att sushi var färdigutvecklat men
Jiro satte genast igång med att motbevisa det. Ibland drömmer han
nya sushiidéer. Ibland väcker de honom.
Jiro har en fru - som
dock bara syns på foto - och två söner som följt honom i
fotspåren. Den äldste är över femtio och arbetar fortfarande
under sin far. En dag ska han ta över, men Jiro har inga planer på
pension. Han fick hjärtinfarkt, men då bara slutade han röka. Den
yngste sonen har öppnat en egen sushibar och gör allt han kan för
att ta sig ur faderns skugga. Han erkänner att han inte kan
konkurrera med Jiro, så det försöker han inte heller.
Hos Jiro har de inga
hemliga tekniker eller ingredienser. De går bara in varje dag och
försöker vara bättre än dagen före. Här kan man gå i lära i
tio år innan man blir befordrad till att göra omelett. Med
lärlingskap hos Jiro bakom sig ser det bra ut för karriären, men
få unga är numera intresserade. Den typ av hängivenhet man hittar
hos Jiro blir ovanligare, till och med i Japan.
När Jiro serverar sushi
vet han allt om maträtten. Han vet hur länge bläckfisken
masserats, han vet varifrån tonfisken kommer, han vet hur högt
tryck riset hölls i medan det kokade. Han köper råvaror från män
han känner, män som är lika specialiserade som han. Rishandlaren
vägrar sälja till andra, för bara Jiro vet hur man tillreder så
fint ris.
Jiro förefaller varken
lycklig eller olycklig. Han säger sig älska sitt jobb, och vi har
ingen anledning att inte tro honom. Han blir arg när det är helgdag
så att han inte kan öppna sin restaurang. Han säger att han lär
sig nya saker hela tiden, att han ständigt strävar efter större
perfektion. Tänker han någonsin på något annat än sushi? Vill
han? Han avundas stjärnkocken Joel Robuchon. "Om jag hade hans
luktsinne vore jag en bättre kock."
Jiro Dreams of Sushi är
ett porträtt av en man som ansträngt sig för att uppnå perfektion
inom sitt gebit och kommit så nära som man rimligen kan. Han äger
skicklighet, hängivenhet och målmedvetenhet. Han har gjort precis
det han vill hela sitt liv, och ändå kan jag inte låta bli att se
sorg i den här filmen. Det tragiska är inte att Jiro drömmer om
sushi, utan att han tydligen aldrig drömt om något annat.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar