torsdag 9 maj 2013

186 Dollars to Freedom (2012) - 4/6


Året är 1980 och Wayne (John Robinson) är en amerikansk yngling som åkt till Peru för att surfa och jobba som engelsklärare. Det är en farlig, kaotisk tid i Perus historia och Waynes sorglösa attityd visar sig snart opassande. Utan förvarning grips han och kastas i fängelse på falska anklagelser.

Wayne är ung och amerikan och tror att allting kommer att fixa sig, men den amerikanska konsuln visar sig osympatisk. Hon förklarar att USA inte tänker lägga sig i Perus rättsprocesser. Hon tänker se till att Wayne inte misshandlas eller torteras, men bortsett från det får han helt enkelt låta de rättsliga kvarnarna mala.

Problemet är att han inte är i fängelse för att han är skyldig, han är i fängelse för att han är amerikan och därmed tros vara rik. Vakterna försöker ständigt pressa honom på mutor men han har inga pengar. Det tror de inte på. Han leder dem till sin lägenhet där han ger dem allt han har - 186 dollar - men det är förstås inte tillräckligt och den futtiga mutan gör inte hans situation bättre.

Fängelset är fullt av socialistiska revolutionärer som under en mildröstad demagogs ledning anstränger sig för att upprätthålla sin värdighet. De städar fängelset, håller politiska möten och upprätthåller ordning bland fångarna. I fängelset delar man madrass två och två och det finns strikta regler för hur man gör det så behagligt som möjligt för alla.

Wayne hamnar i konflikt dels med vakterna, under den sadistiske Gutierrez (Michael DeLorenzo), och dels med den bråkige fånge som kallar sig Nicaragua (Alex Meraz), men han hittar även vänner, som den pacifistiske Krishna-typen Jorge (Johnny Lewis). Wayne börjar organisera brottningsträning för att hålla sig sysselsatt och lyckas engagera så många fångar att fängelseledningen börjar se det som ett hot.

186 Dollars to Freedom bygger på en historia ur verkligheten, som inte har råd med manusförfattare och sällan följer korrekt dramaturgi. Det blir filmens problem; den saknar röd tråd förutom "diverse otrevliga saker händer Wayne". Ingenting verkar ha riktigt samröre med något annat, det är bara en händelse efter en annan. Man fortsätter ändå titta och man har inte tråkigt, men i slutändan känns det hela lite menlöst. Fängelset är en ovanlig skapelse med sin ansträngda civilisation och det är det jag bär med mig från den här filmen, men den når inte längre än så.

Inga kommentarer: