tisdag 14 maj 2013

Rise of the Guardians (2012) - 5/6


Världen är full av sagovarelser, personifikationer som - var och en med sin uppgift - rör sig osedda bland människorna. De rekryteras av gubben i månen och fyra dem har upphöjts till Guardians, varelser med uppdraget att skydda världens barn från skräck och otäckheter. De är North/jultomten (Alec Baldwin), E. Aster Bunnymund/påskharen (Hugh Jackman), Sandy/John Blund och Tooth/tandfen (Isla Fisher).

Jack Frost, som kom till liv i en frusen sjö för trehundra år sedan men fortfarande är en vild yngling som bara vill ha kul, är vinterns personifikation och använder sin ismagi för att roa sig och de barn han stöter på. Men de kan inte se honom, eftersom ingen tror på honom. Det är det han vill, att bli trodd på och därmed sedd.

I sin fästning på Nordpolen får North två nyheter. Den ena är att Jack Frost ska rekryteras till Guardian, och den andra är att Pitch Black (Jude Law), skräckens personifikation, har kommit tillbaka efter mångårig frånvaro. Pitch vill krossa Guardians och återfå sin makt över barnens sinnen.

CGI är fantastiskt när det används på rätt sätt. Det är svårt att minnas hur bra Toy Story såg ut när den kom 1995, nu när vi har tillbringat tjugo år med att bli bortskämda med filmer som Rise of the Guardians. Då uppnår den ändå inga skönhetshöjder; den använder sin teknik till att berätta sin historia och när den bjuder oss på fantastiska vyer och visioner så verkar det vara en eftertanke snarare än själva poängen.

Det är väl därför den fungerar så bra. Den är charmig, intagande och konstant underhållande. Den riktar sig till barn och berättelsen är kanske ingenting att hojta om när man uppnått tonårsålder, men jag vill aldrig bli så gammal att jag slutar tjusas av såna här filmer. Rise of the Guardians är bara fin, och bemöter sådana allvarliga ämnen som världsförmörkande skräck på ett sätt som varken fördummar eller förbilligar, men ändå passar sig för barn.

Inga kommentarer: