torsdag 21 juni 2012

Senna (2010) - 3/6


Ayrton Senna var en av de största formel 1-förarna någonsin. Under en tio år lång karriär körde han för Toleman, Lotus, MacLaren och Williams, han vann tre världsmästerskap, höll pole position-rekordet till 2006 och ligger trea i all-time-loppvinstligan.

Senna är en dokumentär om hans liv, från början som gocartförare i Brasilien till den tragiska olyckan som tog hans liv. Däremellan går den igenom alla de kontroverser han var inblandad i med kollisioner, bråk, misstänkt domarjäv och hans långvarige fejd med fransmannen Alain Prost.

Filmskaparna har samlat ihop stora mängder material med Senna och dem han kände. Det är inte bara gamla intervjuer och presskonferenser utan betydligt mer privata filmer. Vi får se Senna storma ut från en förarbriefing när han känner sig provocerad och se honom tyst och nervös inför stora lopp. Vid sidan av detta dyker hans kollegor, vänner och rivaler upp och uttalar sig, både i arkivmaterial och nyfilmat för dokumentären.

Mycket av det är intressant, även för mig som inte visste mycket om formel 1 och nu fick se lite bakom ytan. Förarna debatterar huruvida barriärer ska vara gjorda av däck eller koner. Senna rasar mot elektroniska hjälpmedel som minskar förarskicklighetens betydelse.

Och vi får se hur mycket han betydde för hemlandet Brasilien, där han blev älskad, hyllad nationalhjälte. När han hade dött stod brasilianerna i tusental längs gatorna och grät för sin Ayrton Senna. Det är scener som borde ha varit mycket starkare än de till slut var.

Det är nog det som är Sennas problem. Filmen består av många bra bitar som tillsammans inte blir så mycket. Jag vet att ett människoliv normalt inte följer en tillrättalagd dramaturgisk struktur, men när man gör en dokumentärfilm - eller för den delen en spelfilm som bygger på en sann historia - så gör man ändå sitt bästa för att få det att verka så. Till slut påminner Senna mer om ett entimmes eftermiddagsprogram på TV än om en genomarbetad dokumentär - den har sina intressanta sidor men når aldrig fram till någon slutsats. Jag vet mer om Ayrton Senna och hans värld än innan jag såg filmen, men jag känner precis likadant.

Inga kommentarer: