tisdag 19 juni 2012

Broad Street Bullies (2010) - 4/6


The Broad Street Bullies var under sjuttiotalet smeknamnet på ishockeylaget Philadelphia Flyers. De förtjänade det genom att spela våldsamt och samla ihop fler utvisningsminuter än de flesta andra NHL-lagen presterade tillsammans. Med sina brutala taktiker - slagsmål som en medveten strategi snarare än något som hände ibland - förändrade de ishockeyn.

Dokumentären Broad Street Bullies, med berättarröst av Liev Schreiber som spelade våldsam hockeyspelare i den utmärkta Goon, går igenom lagets historia från dess födelse när NHL 1967 bestämde sig att göra ligan större än de sex lag som den då hade bestått av i tjugofem år. Ingen räknade med att expansionslagen skulle ha mycket att sätta upp mot The Original Six: Montreal Canadiens, Boston Bruins, New York Rangers, Toronto Maple Leafs, Detroit Red Wings och Chicago Black Hawks, och de första Flyers var exilkanadensare som åkte till Philadelphia i brist på bättre.

I början gick det mycket riktigt dåligt och i en match mot St. Louis Blues fick Flyers så mycket stryk, på grund av Blues fysiska taktiker, att det förändrade deras sätt att se på sporten. De plockade in storvuxna, tuffa spelare för att möta våld med våld, och Broad Street Bullies hade fötts. Ishockey hade betraktats som en elegant, civiliserad sport, men det skulle män som Dave "The Hammer" Schultz, Don "Big Bird" Saleski och Bob "Hound" Kelly ändra på.

Vi får se dem använda slagsmål som sin primära strategi, samla utvisningsminuter som om de är viktigare än mål, le tandlösa leenden mot kameran och spilla blod - både sitt eget och motståndarnas. Sekvens efter sekvens visar hur publiken reagerade. Philadelphia älskade sina Flyers. Spelarna själva, i dag gamla och pensionerade, intervjuas och berättar om hur de upplevde de där åren på isen när de fick ett sovjetiskt lag att lämna isen efter en halv period.

Jag är inte den primära målgruppen för en dokumentär om sport, men Broad Street Bullies är intressant och rolig helt oavsett huruvida man bryr sig om hur det går när klubbor ska svingas mot puckar. Framför allt är det fascinerande att se ett formellt sämre lag nå framgång för att det började tänka annorlunda och insåg att det fanns luckor som det kunde fylla. Hur mycket "finare" lag än klagade på Flyers och deras brutala vanor så spelade de spelet och vann. Och i dag är NHL:s regelbok många gånger större än den var.

Inga kommentarer: