tisdag 2 juni 2015

Taken 3 (2014) - 4/6


Jag är förbluffad. Den här filmen har nästan konsekvent sågats av kritikerna, även av dem som hyllade de två första delarna i serien. Och visst, Taken 3 är ingen Taken, inte ens en Taken 2. Den utnyttjar sin fascinerande huvudkaraktär alldeles för lite och kvinnorollerna har i princip reducerats till motivation åt de manliga karaktärerna. Men hur man kan avsky Taken 3 och gilla de första två, det är obegripligt.

Den har till och med en något mognare story än sina föregångare, även om det tar ett tag för det att bli uppenbart. Ex-hårdingen Bryan Mills (Liam Neeson) har efter sina tidigare äventyr fått ett gott förhållande med dottern Kim (Maggie Grace), exfrun Lenore (Famke Janssen) och till och med Lenores nye man Stuart (Dougray Scott). Lenore och Stuart har problem och båda pratar var för sig med Bryan om det. Lenores känslor för Bryan verkar vara tillbaka, och hans känslor för henne var väl aldrig borta.

Det hela tar en otäck vändning när Bryan kommer hem och hittar Lenore död i hans sovrum. Polisen dyker upp, Bryan tar ett snabbt beslut och flyr. Nu är han på flykt undan polisen och mannen som leder jakten är Frank Dotzler (Forest Whitaker som normalt är bra men här tycks ha glömt all inspiration hemma), en slipad polis som blir en värdig motståndare till Bryan.

En stor del av det roliga med Taken och Taken 2 var att se Bryan Mills använda sin väldigt speciella uppsättning färdigheter. De kommer inte alls till sin rätt i den här delen och hans mästerliga plan verkar alldeles för ofta kretsa runt att helt enkelt spöa upp ett godtyckligt antal motståndare. Därför är Taken 3 mer av en actionfest, med stridsscen efter stridsscen. Bra stridsscener, absolut, men inte mer än så.

Framför allt slösar manuset helt bort en potentiellt fantastisk konfrontation mellan Bryan och en karaktär som borde ha fått vara hans mörka spegel. Två stenhårda män med likadana bakgrunder, den ene god, den andre ond, av natur och öde placerade på olika sidor av konflikten. Taken 3 antyder motivet, men uttalar det aldrig. På samma sätt får Bryan be sina gamla vänner - lika tuffa män som han - om hjälp, men de underbara sekvenser som hade kunnat bli resultatet när fyra hårda gamlingar börjar bruka allvar, de får aldrig materialisera.

Ändå gör actionscenerna, Neesons oupphörligen underhållande röst och talang, och den något mer utvecklade historien att Taken 3 landar en bra bit in på den positiva sidan. Den är ett tecken på att det är dags att sluta med den här serien nu, men inte på att den borde ha slutat tidigare.

Inga kommentarer: