tisdag 11 september 2012

Crank: High Voltage (2009) - 5/6


 I den första Crank-filmen råkade ärkehårdingen Chev Chelios (Jason Statham) ut för ett otäckt kinesiskt gift som gjorde att han dog om hans adrenalinnivåer sjönk. Följaktligen tillbringade han filmen med att göra så upphetsande saker som möjligt och den var en fullständigt fånig men underhållande och sorglös karneval av våld, vild körning, allmän brottslighet och offentligt sex.

I uppföljaren vaknar han på operationsbordet och får se sitt hjärta tas ur kroppen och ersättas med ett artificiellt plasthjärta. Hans förmåga att överleva giftet från den första filmen har gjort de kinesiska bossarna så imponerade att de vill ha hans organ, men de hinner bara få ur hjärtat innan Chev Chelios bestämmer sig för att det är nog och slår sig fri.

Chevs frälsning är kompisen "Doc" Miles (Dwight Yoakam), en klassisk - och underhållande - filmdoktor: han har ett medicinskt uppslagsverk i stället för hjärna, äger expertkunskaper inom samtliga specialiteter och är alltid redo när Chev lyfter luren. Ett snabbt samtal till honom klargör situationen: Chevs nya hjärta går på batteri och om det externa batteriet inte fungerar laddas det inre genom elektricitet direkt genom huden. Givetvis går det externa batteriet sönder och Chev börjar leka med startkablar och elhalsband, och naturligtvis hinner han med lite offentligt sex med flickvännen Eve (Amy Smart) också.

Men spelar handlingen någon roll? Det viktiga är att det finns ett problem och absolut enda sättet att lösa det har att göra med nävar, skjutvapen och snabba bilar, samtidigt som huvudpersonen ger sig själv elstötar.

På omslaget till Crank: High Voltage borde det finnas en varning om att lämna hjärnan utanför, och om man lyckas med det har man en underhållande åktur framför sig. Det här är en fullständigt korkad, skamlöst publikfriande och horribelt politiskt inkorrekt film, men den har en förmildrande egenskap: den är rolig hela vägen igenom. Den spränger på med våld, objektifiering och inslängd fanservice men även om den tänjer gränserna ibland så tar den sig själv på så lite allvar att det är omöjligt att reagera på något annat sätt än med skratt.

Jason Statham, som kanske är den moderne skådespelare med bredast klyfta mellan ambition och framgång, är den perfekte huvudrollsinnehavaren för den här filmen. För att det ska fungera måste Chev Chelios bete sig som om det här bara är en vanlig dag i hans liv; som om det ibland händer att man måste jaga sitt hjärta tvärs över stan, ge sig själv elchocker tills man börjar brinna och upptäcka att ens nyinförskaffade sidekick då och då drabbas av helkroppskramper... ibland medan han skjutsar en på motorcykel. Det är Jason Stathams kärnkompetens: att aldrig någonsin se ut som om han undrar vad i helvete det är som pågår.

Crank: High Voltage är ett utmärkt stycke underhållning för de där stunderna när hjärnan inte vill ha något annat än action, snabba klipp och fullständigt trams. Den lyckas med att skapa en härlig renodlad actionfest i en tid när de flesta sådana försök resulterar i skräp och smörja. Hemligheten är att den inte tar sig på allvar och inte bryr sig om huruvida du gör det.

Inga kommentarer: