torsdag 20 september 2012

A Knight in Camelot (1998) - 1/6


Mark Twains bok A Connecticut Yankee In King Arthur's Court har kanske förvandlats till fler misshandlande versioner än något annat verk. Visst, det finns gott om texter som har blivit till fler filmer och pjäser och andra böcker, men denna stackars historia har förvrängts oräkneliga gånger på den relativt korta tid den funnits. Därför är det en riktig bragd att lyckas åstadkomma den med säkerhet sämsta versionen, men det lyckas A Knight in Camelot säkerligen med.

Redan titeln skvallrar om vilket elände det här är. En riddare i Camelot? Är inte en riddare precis vad man klassiskt väntar sig att finna i Camelot? Det är lika förvånande som en doktor på sjukhuset, och mycket riktigt finns det gott om riddare i filmens Camelot.

Det blir inte bättre av att det är Whoopi Goldberg som spelar den ovan nämnde Connecticut-yankeen, vilket väcker frågor om hur knapert hon hade det runt 1998. Hon är dr Vivien Morgan, en forskare vars utrustning får fetspel och skickar tillbaka henne i tiden. Hon får med sig en bärbar dator och en stereo, vilket hade kunnat användas till något intressant om inte manuset var så benhårt inställt på att vara klichéfyllt och uselt.

Ta datorn. Whoopi befinner sig alltså i Camelot, hos kung Arthur, och hon har en modern (nåja) dator med sig. Om du är normalbegåvad har du redan en tio-femton idéer till saker hon skulle kunna göra med den och om jag gav dig tio minuter att fundera skulle du kunna spotta ur dig skelettet till en betydligt bättre film än denna.

I stället använder Whoopi den till att... åh Gud, det här är så stelt och korkat... ta sig ur fängelset (hon grips för brottet att vara ett troll) genom att förutsäga en solförmörkelse. Som bara råkar hända precis när hon ska brännas på bål. Utan närmare förklaring. Ingen berättade för den här filmens manusförfattare att det omöjliga är okej medan det osannolika är förbjudet.

Det är datorns bidrag till historien. Stereon används vid den avslutande festen. Däremellan glider trollet Whoopi omkring, umgås med Arthur (Michael York), Merlin (Ian Richardson), Lancelot (James Coombes) och skurken Sagramour (Robert Addie), uppfinner diverse apparater som hon inte borde kunna uppfinna under så påvra omständigheter oavsett hur smart hon är, och slösar i största allmänhet bort varenda krona som pumpades in i den här katastrofen.

A Knight in Camelot innehåller inte en enda välförvaltad idé, inte ett enda originellt ord, och inte ett uns av existensberättigande. Jag undrar vem det var som var omdömeslös nog att låta djävulen skriva in den här filmen i kontraktet.

Inga kommentarer: