torsdag 9 oktober 2014

The Last Days on Mars (2013) - 2/6


Rymden är en utmärkt skådeplats för film. Isoleringen, klaustrofobin kombinerad med de oändliga vidderna, döden som ständigt är millimeter bort, den mest ogästvänliga miljö man kan tänka sig. När det görs bra kan det bli väldigt bra. Annars blir det The Last Days on Mars.

Den utspelar sig inte under de sista dagarna på Mars men väl under de sista tjugo timmarna eller så. Ett sex månader långt uppdrag på Mars yta ska snart avslutas när en av astronauterna, Marko Petrovic (Goran Kostić) ljuger för befälhavare Charles Brunel (Elias Koteas) för att få åka ut på en sista runda och undersöka en upptäckt han har hållit hemlig. Han har hittat liv, vilket de kvarvarande astronauterna snart kommer underfund med.

När Marko undersöker saken tillsammans med Richard Harrington (Tom Cullen) händer en olycka. Markos organism visar sig vara livsfarlig och The Last Days on Mars visar sig vara zombies in space. Brunel, Harrington och de andra - Vincent Campbell (Liev Schrieber), Kim Aldrich (Olivia Williams), Rebecca Lane (Romola Garai), Robert Irwin (Johnny Harris) och Lauren Dalby (Yusra Warsama) - måste överleva i tjugo timmar till, tills landaren kommer och hämtar dem.

Det är ett lovande upplägg men stämningen uteblir. Ibland är det bra att inte visa tittaren för mycket men man ska inte heller dölja sina karaktärer bakom dammoln eller blanka visir. Den här filmen demonstrerar tydligt varför det satt lampor i hjälmarna i Battlestar Galactica trots att det hade gjort piloterna blinda; vi vill se människors ansikten. När det är ansiktslösa rymddräkter som trampar runt bryr vi oss bara inte lika mycket. Filmskaparna förstod visserligen detta; det måste vara därför astronauterna tar av sig hjälmarna även när de verkligen inte borde.

Även när vi kan se vad som händer finns det ingenting som hugger tag i oss. The Last Days on Mars försöker filosofera lite runt händelserna, men bara pliktskyldigt innan det är dags att slåss igen. Det finns varken nog med hjärna eller nog med action här, och en situation som borde vara outhärdlig - instängd med ett monster på en främmande planet - desarmeras fullständigt.

Mot slutet hämtade den upp sig betydligt och jag kunde komma på åtminstone tre olika sätt som den kunde sluta på, och jag kunde inte gissa vilket som skulle komma. Tyvärr blev jag besviken när filmen inte valde någotdera.

Inga kommentarer: