torsdag 3 januari 2013

The Hobbit: An Unexpected Journey (2012) - 6/6


Låt oss börja med det dåliga: Tre av dvärgarna ser inte riktigt ut som dvärgar. Det är allt. Vad är det bra? Allt annat. Jag kan knappt komma på en grej jag hade velat ändra. Inte ens en gammal bakåtsträvare som jag kan ha något emot att vi äntligen börjar lämna 24 frames-per-second bakom oss och i allt väsentligt är The Hobbit: An Unexpected Journey bättre än jag hoppades på och mycket bättre än någon rimligen kunde vänta sig. Puristerna klagar, men det är det purister gör. Det handlade aldrig om att göra den bästa tänkbara versionen av boken utan om att göra den bästa tänkbara Bilbofilmen. Det lyckades.

Om du bryr dig om historien känner du nog redan till den, men låt oss ta den lite kort ändå. Hobbiten Bilbo Bagger (Ian Holm som gammal, den vansinnigt sevärde everymanspecialisten Martin Freeman som ung), som vi såg i Lord of the Rings som den som lämnade ringen vidare till Frodo, bor i Baggershus i det idylliska, pastorala Fylke och är nöjd med att pyssla med sin trädgård, äta gott och läsa böcker.

En dag dyker trollkarlen Gandalf (Ian McKellen) upp och undrar om Bilbo skulle vara intresserad av att följa med på äventyr. Han säger nej men Gandalf är inte den som lyssnar på sånt, och senare dyker tolv dvärgar upp hemma hos Bilbo och äter upp all hans mat. Till slut får han hela historien: dvärgarna jagades många år tidigare ut ur sitt folks hem av draken Smaug (Benedict Cumberbatch) men nu kan det vara dags att ge sig tillbaka under ledning av dvärgprinsen Thorin Ekenskölde (Richard Armitage).

Äventyret börjar, och härifrån är det orcher och troll och vättar och jättar och ulvar och magi, det blir strider och gåtor och list, vi träffar Gollum (Andy Serkis) igen, ringen dyker upp och vi får helt enkelt ett besök till i den underbara värld som Lord of the Rings byggde upp åt oss. Fylke är grönt och mysigt, orchernas grottor är mörka och fyllda av smärta, dvärgarnas hallar är utsökt dekorerade och fulla av skatter, Gollums håla är blöt och dyster, vildmarken är vacker. Effekterna är förstås förstklassiga; det här är Weta Workshop vars Gollum i tio år var det bästa CGI jag sett och de har inte blivit sämre på sitt hantverk sen dess.

Men allt det där visste vi. Världen skulle vara fantastisk, effekterna lika verklighetstrogna som verkligheten själv. Det väntade vi oss. Hur är historien? Hur har filmskaparna hanterat sin omöjliga situation? Vad de än gjorde så skulle det alltid jämföras med både Lord of the Rings-filmerna och Bilbo-boken, och eftersom Bilbo skiljer sig enormt från Sagan om Ringen så skulle de alltid svika något av idealen.

De lyckades placera sig i mitten, och de lyckades få det att fungera. The Hobbit: An Unexpected Journey blandar sig i de senare historierna bra mycket mer än boken gjorde; vi får träffa Galadriel (Cate Blanchett) som aldrig syntes till i boken, trollkarlen Radagast (Sylvester McCoy) har plötsligt fått en riktig roll, och det pratas om den mystiske nekromantikern i Dol Guldur. Det är episka strider och karaktärer som orchhövdingen Azog (Manu Bennett) och vättehövdingen the Great Goblin (Barry Humphries) får mer personlighet och utökade bakgrundshistorier, för att skapa tilltalande konflikter. På så vis upprätthålls arvet från Lord of the Rings, och man tillfredsställer dem som kom för att se mer av den varan.

Samtidigt är det lustiga sånger och en tafatt hjälte vars huvudsakliga mål är att inte göra bort sig fullständigt, och som då och då undrar vad han gör där. Varför stannade han inte i sin mysiga lilla hoberhåla? Det är precis rätt mängd och rätt sorts humor, inte intryckt och förstörande som i vissa andra prequels-till-gigantiska-nördepos jag skulle kunna nämna, utan välpassande och stämningshöjande. Den här historien har en annan känsla än Sagan om Ringen och det vore dödfött att försöka ignorera det.

De gjorde det, igen. Förra gången gjorde de ett perfekt Fylke, hotat av skuggmakter det inte ens förstår, och den här gången hittade de den perfekta skärningspunkten mellan saga och allvar, fåniga troll och blodiga svärd.

Jag älskade det. Alltihop. Ju längre tiden gick desto envisare mässade min hjärna "inte slut än, inte slut än, inte slut än" för jag ville bara se mer, stanna kvar i sagovärlden en liten stund till. Nu när det är över vet jag inte hur jag ska kunna vänta i ett år för att se nästa del. The Hobbit: An Unexpected Journey är inget episkt drama men den är förstklassig underhållning, allt jag hoppades på och mycket mer därtill.

Inga kommentarer: