tisdag 2 juli 2013

Chopper (2000) - 3/6


Mark "Chopper" Read är en australiensisk brottsling, en våldsam recidivist vars brott inkluderar misshandel, mord, mordbrand kidnappning, tortyr, vapenbrott, rån och det mesta andra som män som han brukar ha bakom sig. Men till och med i det sällskapet utmärker han sig. Av åren mellan 20 och 38 års ålder tillbringade han ett utanför fängelset och innanför murarna startade han gängkrig, överföll motståndare, och gjorde sig så omöjlig att han senare inte kunde skilja fiender från vänner. I sitt hemland har han blivit känd genom böcker, reklamfilmer, TV-intervjuer och scenshower.

Vad driver en man som Chopper? Det är den frågan som Chopper väcker men aldrig besvarar. Han förefaller vara ett mysterium som inte ens han själv kan tränga igenom. Varför är han våldsam även när det ställer till det för honom, även när han inte tjänar något på det? Han verkar inte ha problem med självkontrollen; när han gör något är det för att han vill.

Ändå - och trots att han förstår sig på strategi - försätter han sig bit för bit i en situation där han är ett problem för alla, även för dem han litar på och behöver. När en vän försöker döda honom accepterar han det. Han har själv satt sig där. Men varför gjorde han det?

Chopper slutar aldrig, i alla fall inte förrän efter filmen är slut. I verkligheten ska han till slut ha skärpt sig och hållit sig utanför murarna, men i filmen fortsätter hans liv dag efter dag på samma sätt. Det är bara knogjärn och knivar och ingen ände i sikte.

Eric Bana skapar en intressant och trovärdig Mark "Chopper" Read, men han fyller inte honom med något. Kanske för att ingen vet vad det är som fyller Chopper, kanske för att Bana själv inte förstod sig på honom. Det är det som till slut sviker Chopper och gör den sämre än den borde vara. Chopper är en välgjord film om en fängslande person, men när jag har sett den kan jag bara undra vad poängen var.

Inga kommentarer: