tisdag 23 juli 2013

Hunger (2009) - 2/6


Fem främlingar vaknar i ett mörkt rum och har ingen aning om hur de kom dit eller vad de gör där. Japp, det är en ny version av "människor utsätts för hemska saker i ett trångt utrymme av oklara orsaker"-historien, där Cube är ett av de bästa exemplen och filmer som Breathing Room tillhör de många dåliga. Hunger är bättre än Breathing Room, främst för att dess grundidé är så mycket bättre, men den gör misstaget att bara antyda de saker som - om de uttalats tydligt - hade gjort den riktigt bra.

De fem är Jordan (Lori Heuring), Luke (Joe Egender), Anna (Lea Kohl), Grant (Linden Ashby) och Alex (Julian Rojas). Deras fängelse är naknare än de flesta, en nästan tom underjordisk kammare som till att börja med är mörk men snart lyses upp. Då avslöjas en klocka som räknar till trettio dagar. Ska de behöva tillbringa en månad här nere?

De övervakas av en osedd man (Bjorn Johnson) som - börjar vi inse - genomför ett vetenskapligt experiment. Han har till och med en kontrollperson där nere. Hans mål verkar vara att få sina offer att ge efter för hungern och äta varandra. Varför? Utspridda återblickar ger oss ledtrådar och slutligen ett svar.

Det är här Hunger svänger fel. Ju mer vi ser av vetenskapsmannens bakgrund och börjar förstå hans motivation, desto mer intresserade blir vi av honom. Hade han inte kunnat få en riktigt bra scen? I stället ges han inte en enda replik utan är bara en tyst skuggfigur som visserligen visar känslor - all respekt för Bjorn Johnson - men som aldrig ger uttryck för dem. Det bästa i filmen behandlas som ett nödvändigt ont.

Inga kommentarer: