torsdag 25 juli 2013

The Nine Lives of Fritz the Cat (1977) - 2/6


Katten Fritz (Skip Hinnant) sitter på soffan och röker på medan hans fru (Reva Rose) skäller ut honom för att han är en lat, konstant pårökt, egoistisk socialbidragstagare. För att undkomma hennes tirader drömmer Fritz sig tillbaka till sina tidigare åtta liv - eller så kanske han bara dagdrömmer om en annorlunda tillvaro.

I sina tankar ligger Fritz med sin syster, blir Adolf Hitlers psykoanalytiker och är en storfräsare på trettiotalet. Bland annat. En del av historierna - särskilt den om New Africa, staten som skapades i New Jersey särskilt för afroamerikaner - innehåller stora portioner samhällssatir som ger en fingervisning om vad den här filmen kunde ha blivit om den hade siktat mer åt det hållet än på chockfaktor.

Meet the Feebles gjorde något liknande men lyckades genom att backas upp av gedignare idéer och större filmskapartalang. The Nine Lives of Fritz the Cat kommer ingenvart, har ingen sammanhängande struktur, lider av alldeles för mycket utfyllnad (imponerande för en film som går på under en timme och tjugo minuter) och när det är klart undrar man mest vad poängen var med allt det här.

The Nine Lives of Fritz the Cat är uppföljaren till Ralph Bakshis Fritz the Cat, en barnförbjuden tecknad film som fick ungefär lika delar hyllning och kontrovers. Det ledde till den här filmen, gjord utan Bakshis inblandning och troligen bara för att casha in på föregångarens popularitet och kända namn. Det syns.

Inga kommentarer: