torsdag 22 maj 2014

The Island (2005) - 4/6


Michael Bay är känd för att göra dåliga fläskiga actionfilmer, med två undantag: The Rock, som är en väldigt bra fläskig actionfilm, och dagens ämne The Island som inte liknar något annat han gjort. Här finns knappt några explosioner ALLS.

I en vitfärgad och välstrukturerad framtidsvärld heter människorna sånt som Lincoln 6 Echo (Ewan McGregor), Jordan 2 Delta (Scarlett Johansson), Jones 3 Echo (Ethan Phillips) och Lima 1 Alpha (Siobhan Flynn). Jorden har härjats av en ospecificerad farsot och de här människorna är överlevarna, ihopsamlade i en steril, sexlös enklav där deras hopp är att få komma iväg till "Ön" och leva i paradiset. Ett stort lotteri utser vem som får åka, men allas tur kommer till slut.

Eftersom den stora hemligheten friskt avslöjades redan när filmen gick på bio och spelar stor roll för de bättre bitarna av handlingen så tänker jag inte försöka hålla på den: lotteriet är en bluff, farsoten är en lögn, Jorden tickar på som vanligt, alla enklavinvånarna från Lincoln till Lima är kloner av rika klienter ute i världen. De är surrogatmödrar och reservdelar.

Lincoln är den förste som har en så stark nyfikenhet att han får en aning om vad som pågår, och då tar han Jordan i handen och flyr. Väl ute i världen blir det lite "fisk på torra land"-humor som skär sig mot den i övrigt allvarliga stämningen, och sen börjar de leta efter sina original medan de jagas av Albert Laurent (Djimon Hounsou), en legosoldat inhyrd av den onde bossen Merrick (Sean Bean).

The Island lägger sig halvvägs mellan en massa olika punkter och blir därför aldrig riktigt lyckad. Den är en actionfilm, men den bränner inte på sina actionscener utan använder dem snarare som utfyllnad mellan allt prat. Den är en vision av framtiden, som avbryts. Den går in på identitetsfrågor och rätt grunda filosofiska funderingar men håller igen. Varje bit av The Island fungerar, men helheten blir lidande. Det är ingen dålig film men det är svårt att inte tänka på att den kunde ha blivit tre bra filmer i stället.

Inga kommentarer: