torsdag 8 maj 2014

A Matter of Life and Death (1946) - 6/6


Den här filmen har en av de bästa inledningsscener jag någonsin sett. Sällan har vi sett två huvudroller presenteras så skickligt, intimt och känsligt.

Den ene är major Peter Carter (David Niven), en brittisk stridspilot som under andra världskrigets sista dagar är på väg tillbaka från ett uppdrag över Tyskland. Hans plan är skadat och brinner, en i besättningen är död, och alla andra har redan hoppat.

Den andra är June (Kim Hunter), en amerikansk radiooperatör som han lyckas få kontakt med under sina sista minuter ombord. Major Carter tror inte att han kommer att överleva och under deras korta stund tillsammans kommer han och June varandra nära.

Han är en brittisk stiff-upper-lip-typ som i sina sista ögonblick kommer närmare att visa känslor än han förmodligen nånsin gjort förr, hon är en varm och öm kvinna som önskar att hon kunde göra något för den förlorade piloten.

Det är en fantastisk scen, så bra att det är omöjligt för resten av filmen att leva upp till dess löften. Men den fortsätter bra ändå när major Carter vaknar upp på en strand, övertygad om att han är död och detta är livet efter detta. Så är inte fallet och han träffar snart June i verkligheten. Kontakten de byggde upp finns kvar, och de faller i varandras armar.

Men allt är inte lugnt. Det visar sig att major Carter skulle dö den dagen, och att han bara överlevde därför att den ansvarige själsinsamlaren (Marius Goring) tappade bort honom i dimman. Himlens ledning skickar honom att ta med sig Carter tillbaka, men Carter vägrar. Det kanske var hans tur att dö, men sen dess har han fått nytt ansvar: nu är han kär.

Det kliar i fingrarna; jag vill berätta om alla de fina scenerna. Bilderna från livet efter detta. Samtalen mellan Carter och Gorings karaktär, en aristokrat som avrättades under franska revolutionen. Himlens juridiska system. Doktor Reeves (Roger Livesey), som inte vet om Carters berättelse är sann eller om han bara har en hjärnskada, och försöker lösa majorens situation oavsett. Och så rättegången där Carters öde ska avgöras.

Det är underbart, alltihop. Det är visuellt innovativt, känsligt spelat och spännande berättat. Niven, Hunter, Livesey, Goring, och Raymond Massey som åklagare Abraham Farlan är skickliga skådespelare av den gamla skolan och särskilt debatterna mellan doktor Reeves och Abraham Farlan doppar sig i djupare och mer progressiva vatten än jag väntade mig av en film från fyrtiotalet. I A Matter of Life and Death har vi en film som välförtjänt kallas klassiker och som inte har lidit av att åldras - tvärtom.

Inga kommentarer: