söndag 4 maj 2014

Rogue Trader (1999) - 4/6


Barings bank var en av världens äldsta affärsbanker, en finansiell legend som byggt upp sitt rykte sen 1762. Den såg ut att vara en ointaglig titan, en institution som aldrig skulle dö. Men så dök en ung, hungrig handlare vid namn Nick Leeson upp.

Leeson var en lovande talang och till att börja med såg han ut att vara en profitmaskin. Han byggde upp Barings Singaporeavdelning och gjorde den lönsam bortom alla drömmar. Sitt första år där stod han för 10% av Barings årsvinst.

Bara tre år senare sprack bubblan när det visade sig att Leeson hade dolt gigantiska förluster för sina överordnade. Han gjorde en riskabel affär och dagen efter kom jordbävningen i Kobe och krossade honom och banken. Han flydde Singapore och lämnade Barings med en nota som slutade på 827 miljoner pund. Den odödliga affärsgiganten gick under - dödad av en enda man.

Sedermera skrev Leeson ner sina upplevelser i sin självbiografi Rogue Trader, som recensenterna ogillade men ändå rekommenderade för varenda bankman i världen. Jag har inte läst boken men det låter som om filmen är mycket bättre.

Det hjälper att Leeson spelas av Ewan McGregor, som alltid är bra och här är så perfekt i rollen att det är svårt att tänka sig någon annan. Han har det yttre självförtroendet, auran av spiksäker professionalism, och naturligtvis raset inombords när det börjar gå illa. Anna Friel spelar hans fru, som har full tillit till honom och står vid hans sida hela vägen.

I övrigt har han inte mycket uppbackning och regissören James Dearden står inte för några finesser. Han lyckas dock förklara - om än förenklat - vad det är Leeson och hans underordnade håller på med så att vi ska förstå spänningen i tradingscenerna, vilket förstås är en mindre bragd. Det är inte ett område många av oss är bekanta med och ännu färre är intresserade.

Men större delen av filmen är bara ett skal runt McGregor, och om det visade sig att hans lön stod för halva budgeten skulle jag inte bli förvånad. Rogue Trader är sevärd för hans insats och för den fullständigt vansinniga och sanna historien, men inte för något annat.

Inga kommentarer: