torsdag 1 maj 2014

The East (2013) - 5/6


The East är en av de medryckande, fascinerande, tankeväckande filmer som i ett till synes enkelt thrillerskal lyckas baka in tvetydighet och intelligens. Detta är ingen förenklad stiliserad historia med svarta skurkar och vita hjältar; ingen kommer ur den här filmen ofläckad och varje åskådare får själv välja vem som har rätt. Om hen nu kan bestämma sig.

Vi börjar hos Jane (Brit Marling), en agent för underrättelsefirman Hiller Brood som pysslar med att skydda stora företag från spionage, sabotage och andra angrepp. Det är en ganska skuggig verksamhet men Jane är bra på det och tror på det hon gör. Hennes värld blir annorlunda när hon får uppdraget att spåra upp och infiltrera "The East", en miljöterroristgrupp som attackerar företag på lämpliga och ofta ironiska sätt.

Under falskt namn börjar hon röra sig bland kringdrivande alternativa som tjuvåker tåg och äter ur soporna. Efter bråk med polisen lyckas hon hamna hos Luca (Shiloh Fernandez) som visar sig tillhöra The East. Hon förs till deras fallfärdiga tillhåll och får möta Benji (Alexander Skarsgård), som vore deras ledare om de hade en, Doc (Toby Kebbell), deras läkare, Izzy (Ellen Page, alltjämt vår förmodligen bästa unga skådespelerska i dag) och de andra medlemmarna.

Jane lever mitt i The East och låter sig blandas in i deras verksamhet medan hon samlar information att använda mot dem, men hon börjar tvivla på det hon gör. Det är lätt att börja känna med de här passionerade idealisterna i stället för hennes kalla chef Sharon (Patricia Clarkson), men kan hon acceptera deras metoder? Jane slits mellan sitt jobb och sina nyfunna känslor.

The East är lika passionerad som Izzy och Benji. Den håller inte igen utan tvingar sina karaktärer att verkligen möta sina handlingars konsekvenser, och därigenom skapar den några riktigt intressanta personporträtt, i en historia som annars hade haft lätt att leverera nästan parodiskt klichéiga pappfigurer.

Men den hade inte varit lika bra om den inte utspelade sig i verkligheten, i en situation som vi alla har våra aningar om. Finanskris, miljöförstöring, den moderna världsekonomins inneboende paradoxer - de finns där även för den mest inbitne beundrare av Adam Smith. Sharon och Hiller Brood har ett svar, The East har ett annat, och till slut kommer Jane fram till ett tredje. Men låter oss komma på ett eget.

Inga kommentarer: