tisdag 26 februari 2013

Judge Dredd (1995) - 1/6


Kultserien Judge Dredd verkar ha alla förutsättningar att bli en bra film. Dess humor, våld, politiska satir, svarta framtidsvision och fantastiska miljöer skulle kunna göras riktigt bra på vita duken. Det här är inte den filmen. Judge Dredd är snarare, i hård konkurrens, troligen den sämsta film Sylvester Stallone gjort.

Nej, förresten. Jag glömde Cobra. Judge Dredd är faktiskt bättre än Cobra. Här är Stallones karaktär i alla fall inte en fullständigt platt träfigur, även om manuset anstränger sig för att göra honom till just det. Det finns inte mycket kvar av den hårde framtidssnuten från serien.

I framtiden är större delen av USA en radioaktiv ödemark och östkusten har förvandlats till en enda stad: Mega-City One. Fattigdom, arbetslöshet och brott är ostoppbara epidemier och de enda som står mellan folket och kaos är Judges, som direkt på gatan åtalar, dömer och bestraffar, ofta med döden. Den främste av dem är Dredd (Stallone).

En journalist (Mitch Ryan) som kritiserat Dredd mördas med en Judgepistol, och eftersom de alla är kodade med sin användares DNA är Dredd snart gripen. Han döms för mord och skeppas ut i ödemarken mellan megastäderna, och resten av filmen handlar om hur han tar sig tillbaka och tvår sitt namn medan chefsjudge Fargo (Max von Sydow) ersätts av ondingen Griffin (Jürgen Prochnow) och dennes underhuggare Rico (Armand Assante).

Det är förstås Rico som egentligen sköt journalisten och planerade Dredds fall. Så varför hade mördaren Dredds DNA? Om du inte redan räknat ut det så är den överraskningen en av få njutningar i den här filmen.

Vad gott finns att säga om Judge Dredd? Egentligen bara en sak. Serietidningen har under sina år skapat en mångfacetterad, spännande värld och den här filmen försöker faktiskt dra nytta av den. Den visar oss Dredds stenhårda inre och kalla miljö, och stoppar in skurkar och miljöer från serien men verkar bryta där; den bryr sig inte om att göra nånting med det. I stället fokuserar den på en hest väsande Stallone och hans ständigt växande vrede. Han har gjort det förut, och bra mycket bättre än här.

Inga kommentarer: