torsdag 27 december 2012

Domino (2005) - 3/6


Domino Harvey föddes av rika föräldrar, en skådespelare och en modell, men det privilegierade livet var tydligen inget för henne. Hon tränade kampsport, lärde sig skjuta, samlade på knivar och började arbeta som en av ytterst få kvinnliga prisjägare. Det är ett märkligt yrke, som i USA ges rättigheter som inte ens polisen har och i de flesta delstater inte kräver någon form av licens eller utbildning. Hon uppmärksammades av filmskaparen Tony Scott (The Hunger, Top Gun, True Romance) som kontaktade henne och ville göra film av hennes liv. De blev vänner och han följde henne på jobbet. När filmen höll på att göras dog hon av en överdos, och Domino är tillägnad hennes minne.

Alla är överens om att filmen bara är löst baserad på hennes liv. Det ingen verkar kunna enas om är vad Domino själv hade tyckt om den. Jag tänker inte ens försöka gissa, men en sak står klart: hon var en spännande människa.

Hon spelas av Keira Knightley som en badass brud som viljestyrkar sig in precis där hon vill och inte backar för någon. Hon står också för berättarrösten som har sin egen syn på händelseförloppet, en syn som ibland står i konflikt med informationstexter eller till och med våra egna ögons vittnesbörd. Kanske kommer rösten från hennes samtal med FBI-psykologen Taryn Mills (Lucy Liu), och kanske förklarar det en del av klyftorna. Jag vet fan inte.

Vi får se Domino bli prisjägare på ren jävlar anamma, vi får följa med henne och kollegorna Choco (Edgar Ramirez) och Ed Moseby (Mickey Rourke) på uppdrag, vi får se hur hon som ung snygg kvinnlig prisjägare får uppmärksamhet och blir föremål för dokusåpan Bounty Squad där programledarna är Brian Austin Green och Ian Ziering från Beverly Hills 90210, som vid ett underbart tillfälle får förklara vad i helvete de gör där när knarkaffärer ska avgöras. De är kändisgisslan, berättar de. Människor vill inte lika gärna döda varandra när kändisar är närvarande.

Samtidigt får vi stifta bekantskap med Lateesha (Mo'Nique) och hennes systrar Lashandra (Macy Gray) och Lashindra (Shondrella Avery). Lateesha arbetar på Vägverket och tar mutor av både polis och prisjägare för att ge dem information ur registren, och vid sidan av är hennes passion nya rasklassifikationer. Själv är hon blacktino och som gäst hos Jerry Springer förespråkar hon termer som chinegro och japanic.

Allt det här är jättebra. Så här långt är Domino en väldigt speciell film fylld av attraktiva idiosynkrasier, något man bara vill se mer och mer av. Om den hade kunnat behålla sin anarkistiska stämning och lätt hallucinatoriska verklighetsuppfattning ända in i målet så hade den varit något riktigt sevärt och rentav uppseendeväckande.

Men den tappar sin maniska energi och ger sig iväg i fel riktning. Det finns en historia om falska körkort och fyra rånare utklädda till presidentfruar, och ju större utrymme den historien får desto mindre intressant blir filmen. När Domino närmar sig slutet har den sedan länge slutat sprudla och dansa, i stället kravlar den fram under den brännande solen tills den slutar utan större ceremoni.

Inga kommentarer: