tisdag 11 december 2012

The Computer Wore Tennis Shoes (1995) - 2/6


Detta är en nyversion av en film från 1969 där en ung Kurt Russell, då Disneybarnstjärna, råkar få en hjärna som fungerar som 1969 års uppfattning om en dator. Jag har inte sett den men man får hoppas att den är bättre än den här versionen, för annars förstår jag inte varför man gjorde en uppdatering. Det görs i och för sig obegripliga uppdateringar hela tiden.

Nu är det den bindgalne kreationisten Kirk Cameron som spelar huvudrollen och det är inte en dator han får i skallen utan internet. Hela internet. Efter att vi fått en demonstration av 1995 års uppfattning om internet tillbringar Camerons karaktär Dexter Riley en natt i datorlabbet. Det börjar åska och vips har han laddat ner hela internet i hjärnan.

Vad gör man när man har omedelbar tillgång till all världens kunskap? Okej, det var inte lika imponerande 1995 som det är i dag. Framför allt är det förstås inte lika lättillgängligt och välorganiserat, men det verkar som om Riley har en enormt bra sökfunktion där inne.

Vad du hade gjort är förmodligen mer intressant än vad Riley gör. Han blir i alla fall frågesportmästare och slår alla med häpnad. Och det är här någonstans jag börjar undra. Under ovan nämnda demonstration fick vi se ett felaktigt faktum på internet (VA?) och naturligtvis kommer just den frågan upp i frågesporten, Riley svarar fel, och alla chockas.

Får se om jag har fattat det här rätt. Den grejen stod bara på ett enda ställe på internet? Allt annat Riley svarade på, stod också bara på ett enda ställe på internet? Det fanns inte en massa sidor som sa emot varandra? Internet är en enda stor samling fakta, i ordning, och ibland är det ett av dem som råkar vara fel?

Bortsett från den grejen antar jag att The Computer Wore Tennis Shoes knappast gör någon illa. Men det är den sortens film som är medioker i sig och blir sämre för varje hjärncell man har aktiv medan man tittar.

Inga kommentarer: