söndag 12 juli 2015

Beautiful Creatures (2013) - 5/6


Omslaget till den här filmen gjorde mycket av likheterna med Twilight, så jag hade inga större förväntningar. Likheterna finns där - det är en tonårskärlekshistoria i en amerikansk småstad där den ene parten är en udda ensling och visar sig ha övernaturliga egenskaper - men på alla sätt som spelar roll käkar Twilight den här filmens damm.

Dess karaktärer är på riktigt, till att börja med, inte tvådimensionella pappfigurer. Ethan Wate (Alden Ehrenreich) är en smart ung man som bor i den lilla sydstatssmåstaden Gatlin, där det finns tolv kyrkor och ett bibliotek. Den konservativa kristendomen är stark i staden och anfäktas hårt av moralriddaren Mavis Lincoln (Emma Thompson) som är mor till Ethans bäste vän Link (Thomas Mann).

De flesta av Ethans klasskamrater sväljer glatt den lokala världsbilden men själv läser han förbjudna böcker och drömmer om att komma ifrån Gatlin. När han kommer tillbaka till skolan efter sommarlovet finns det en ny tjej där, Lena Duchannes (Alice Englert). Hon bor hos sin morbror Macon Ravenwood (Jeremy Irons), som sällan visar sig utomhus och vars släkt har dåligt rykte i staden - de tros vara satanister. Något som troglodyterna i Gatlin tar på största allvar.

Ethan och Lena lär känna varandra, först av en slump och sen med flit. Det är ingen överraskning för någon när de blir förälskade, men för en gångs skull förstår vi i alla fall vad de ser i varandra i stället för att tvingas acceptera att de blir kära för att handlingen kräver det.

Ethan börjar ana att det faktiskt är något annorlunda med Lenas familj och får till slut veta sanningen: de är magiker, ett människoslag som hållit sig dolda bland oss normala genom århundradena.

Nej, det är ingen originell idé. Och naturligtvis finns det onda och goda magiker, och det finns en förbannelse som måste övervinnas, och Ethan och Lena är precis så det-här-är-det-starkaste-någon-någonsin-känt-kära som tonåringar är.

Men det görs bra. Båda huvudpersonerna hanteras av skickliga skådespelare, och den originalitet som saknas i grundidén dyker i stället upp när slutet närmar sig. Det är då filmen tar skuttet från "helt okej" till "riktigt bra", och den var rätt nära redan innan. Den är skickligt regisserad, visuellt vacker, vägrar falla ner i normativa fällor och fräser rakt igenom Bechdeltestet. Om vi kan få en generation tonårstjejer att se Beautiful Creatures i stället för Twilight så ser det bra ut.

Inga kommentarer: