tisdag 26 mars 2013

Lyckad nedfrysning av herr Moro (1995) - 3/6


Inspiration kan komma från många konstiga ställen. I fallet Lyckad nedfrysning av herr Moro, en show med komikeralliansen Galenskaparna och After Shave, kom det från ett fotografi från 1930-talets USA, som påstår sig föreställa en mr Moro som framgångsrikt frysts in i ett isblock och en halvtimme senare hackats ut igen, vid god hälsa. Eller så kom kanske inspirationen från Roy Anderssons hårt kritiserade, skattefinansierade projekt med samma namn.

Galenskaparnas författare Claes Eriksson har i alla fall utifrån denna enda källa fantiserat ihop sin berättelse om herr Moro, som han själv spelar. Moro arbetar på en kylskåpsfabrik och är i princip osynlig. Ingen lägger märke till honom, ingen bryr sig om honom. När arbetskamraterna vill ha med honom ut på rast är det nästan förvånande.

Någon som däremot uppmärksammar herr Moro är effektivitetsexperten professor Stillo (Anders Eriksson) som förklarar herr Moro för den mest ineffektiva personen på fabriken. Moro är faktiskt så ineffektiv att hans närvaro är en negativ inverkan; det jobb han utför är så ineffektivt att det hade varit bättre om han inte gjorde det. Därför får han sparken av direktör Karl Kloss (Peter Rangmar), vilket herr Moros arbetskamrater inte märker.

Han beger sig hem till lägenheten han delar med sin fru Monica (Kerstin Granlund), sin boxande far Jimmy (Anders Eriksson), den inneboende David Skotte (Peter Rangmar), och svågern Floyd (Knut Agnred), som är före sin tid. Även vicevärden Gino Toblerone (Per Fritzell) är där för att laga ett rör. Via diskussioner och musiknummer når de uppenbarelser och till slut lyckas herr Moro ta plats och bli uppmärksammad.

Det finns en hel del lustiga stunder i Lyckad nedfrysning av herr Moro, men det rör sig om enstaka scener och sånger. Det kommer aldrig i närheten av mästerverk som Leif, Grisen i säcken och Monopol, och jag tillbringar den mesta tiden med att vänta på att de där riktigt briljanta ögonblicken ska dyka upp. De kommer, men sällan, och de varar inte.

Dessutom är alla låtarna svenska varianter på redan kända musikstycken, vilket jag i och för sig inte märkte förrän herr Moro sjöng sin version av Mr. Cellophane från Chicago, så vi får inte fullt ut njuta av gängets musikaliska talanger.

Lyckad nedfrysning av herr Moro är nödvändig för Galenskaparna-totalisten men för oss andra går den att hoppa över. Jag blev glad när jag insåg att det fanns en hel revy jag inte sett, och besviken när den inte matchade dem jag har sett.

Inga kommentarer: