torsdag 21 mars 2013

A Dangerous Method (2011) - 3/6


Hur mycket jag än föraktar Freuds kvacksalveri och Jungs faiblesse för det vi i dag kallar parapsykologi så får man ändå ge dem erkännandet att de revolutionerande mentalvården genom att betrakta hjärnan som ett organ som alla andra, som får sjukdomar som alla andra organ, men framför allt genom att testa att helt enkelt prata med patienter och se om de kunde berätta vad som fick dem att må dåligt. Det fanns en tid, för inte så länge sedan, när det var ett paradigmförändrande koncept.

Det framgår tydligt i A Dangerous Method, där det enda som lugnar ner den våldsamt hysteriska Sabina Spielrein (Keira Knightley) är Carl Jungs (Michael Fassbender) förslag att de ska träffas för att prata. Det chockar henne så att hennes attack inte kan fortsätta, och när han lockar ur henne ord efter ord kommer hon längre än hon gjort på ett helt liv.

Jung fick idén från Sigmund Freud (Viggo Mortensen), som publicerade tankar om psykoanalys och talterapi men tydligen aldrig gjorde något med det. Jung har väntat på rätt patient, och nu dök hon upp: en ung kvinna med en egentligen rätt simpel psykosexuell störning. Han arbetar med henne i åratal och hon förvandlas från ett vrak till en framgångsrik student som själv försöker bli läkare och psykiater.

Jung använder fallet Sabina för att få kontakt med Freud, och de två männen börjar utbyta tankar. Jung ser Freud som en fadersfigur och Freud ser Jung som en elev, någon som kan ta hans innovationer och göra verklighet av dem. Men redan från början finns det meningsskiljaktigheter där, klyftor mellan dem.

Freud hävdar envist att alla neuroser är sexuella, vilket Jung finner trångsynt och falskt. Jung söker mening i drömmar och hugskott, vilket Freud finner ogrundat och kritiserar därför att det riskerar yrkets anseende. Deras olikheter leder till djupa gräl som aldrig löses. De håller sig hövliga mot varandra, men det är tydligt att de har blivit fiender.

Samtidigt är Jung alldeles för insyltad i fallet Sabina. De inledde för länge sedan ett förhållande, men Jung erkände för sin fru Emma (Sarah Gadon) och avslutade det. Han och Sabina kan fortfarande vara läkare och patient, men ingenting mer. Hon blir förbannad men kommer senare tillbaka som elev.

Jag gillar att det visas både att Freud var en pseudovetenskaplig sexualfixerad skojare och att Jung var en fluffhjärnig ockultismfantast. A Dangerous Method är välspelad - Michael Fassbender och Viggo Mortensen har väl aldrig gjort något dåligt och detta är det bästa jag sett från Keira Knightley. Den är tekniskt välgjord på alla plan utom ett, som tyvärr sänker filmen: klippningen. Filmklippning är en svårare konst än man tror. Det handlar om att ta bort och lägga till tills filmen helt plötsligt blir rätt, och det är inte lätt att i förväg veta vad som är rätt. I A Dangerous Method ser man vad som händer när det går fel.

Filmen är hackig, hoppig och osammanhängande. Stora sjok meningsfulla scener verkar ha bara skurits bort och försvunnits utan att ersättas. Vi tillbringar en massa tid med att se Freud och Jung förbereda en resa till USA, vi ser dem på båten på väg dit, och helt plötsligt är de i Europa igen. Vi ser Jung och Sabinas förhållande ta slut, vi ser dem träffas, och helt plötsligt har de sex utan närmare förklaring och utan att det nämns igen. Tidslinjen är oklar, karaktärernas relationer skiftar hastigt, och alldeles för mycket bara händer och flyter förbi. Här har vi en film som hade tjänat på att vara längre.

Inga kommentarer: