tisdag 11 november 2014

The Internet's Own Boy: The Story of Aaron Swartz (2014) - 5/6


Aaron Swartz måste väl beskrivas som ett geni. Hans föräldrar och syskon förstod det, hans kollegor som trodde att han var 30 när han var 14 förstod det, och alla som ser The Internet's Own Boy förstår det.

Enligt hans familj älskade han datorer nästan innan han riktigt förstod vad det var. Han skapade något som liknade Wikipedia åratal innan Wikipedia skapades. Han var med och grundade Reddit och med om att sälja det. När internet låg i vaggan förstod han vad det en dag skulle bli, och gjorde sitt bästa för att det skulle bli det.

Men hans liv följde en tragisk kurva. Han förstod nog aldrig riktigt poängen med att följa lagar han inte gillade, och även om det han gjorde aldrig skadade någon så trampade han på ömma tår som tillhörde mäktiga fötter. Det slutar sällan väl, särskilt inte när tramparen är en lekfull hacker som aldrig riktigt begrep hur allvarliga hans handlingar var, i maktens ögon.

The Internet's Own Boy består till största delen av intervjuer med människor som kände Aaron Swartz, internetpionjär, programmerargeni och underbarn - släktingar, ex, flickvän, meningskamrater, professor Lawrence Lessig, Cory Doctorow, Tim Berners-Lee. Legender och vanliga människor, nätets gudomar och Aarons jordiska vänner. Tillsammans med regissören Brian Knappenberger väver de en bild av den besynnerliga människan som de alla kände och fascinerades av.

Det finns mycket lite uppenbar filmkonst bakom The Internet's Own Boy. Som många dokumentärer så är även denna klipparens verk. Det finns säkert en annan sida av den här historien - även om jag tror att jag skulle stå bakom Aaron Swartz även om jag fått höra motståndarna också - men The Internet's Own Boy är ändå en skickligt skapt film, oavsett budskapet.

Om inte annat så är den här filmen ett intagande porträtt av en man som såg programmering som en superkraft. Det låter en göra saker som andra inte kan göra. Och om du hade en superkraft, skulle du använda den för att göra gott eller för att tjäna pengar? Aaron Swartz hade sitt svar.

Inga kommentarer: