söndag 1 juni 2014

The Holiday (2006) - 5/6


Ibland funkar formler. Ibland gör förutsägbarhet ingenting, och särskilt inte om det ändå finns någon överraskning på vägen. Ibland räcker det med värme och humor, charm och mysfaktor, att det går bra för dem vi tycker om och dåligt för dem vi avskyr. Ibland tar sig en på ytan helt vanlig romantisk komedi upp ur genrens djup och blir något fint. Ibland blir det The Holiday.

Den kretsar runt Amanda (Cameron Diaz) och Iris (Kate Winslet), som på sätt och vis är väldigt olika. Amanda är amerikanska och hejdlöst framgångsrik egen företagare som bor i ett gigantiskt lyxhus och har hushållerska, trädgårdsmästare och assistent. Iris är engelska, skriver en societetsspalt och bor i en liten stuga i Surrey.

Men de har också mycket gemensamt. Amanda har precis kastat ut sin otrogne pojkvän Ethan (Edward Burns) och Iris trånar på avstånd efter sin gamla flamma Jasper (Rufus Sewell); deras förhållande tog slut när han var otrogen. I desperation inför en stundande ensam julhelg så försöker Amanda hitta ett hus att hyra nånstans långt bort, och det slutar med att hon och Iris byter hus med varandra i två veckor.

Vi följer deras två historier sida vid sida tills de flätas samman i slutet. I England får Amanda träffa Iris bror Graham (Jude Law); i USA bekantar sig Iris med den gamle manusförfattaren Arthur (Eli Wallach) och Amandas vän Miles (Jack Black). Det blir snabbt lätt att räkna ut vad som kommer att hända, med något litet undantag, men det gör ingenting. Det är roligt och varmt nog att jag vill fortsätta titta, inte för att få veta hur det går utan att få se det.

Det riktigt stora felet med The Holiday är att Kate Winslet på något sätt ännu en gång lyckats få rollen som alldaglig och ratad, ungefär som i Little Children, en så kraftig diskrepans mot verkligheten att det var skumt när det hände en gång. Visst, Hollywoodutseende är inte samma sak som verkligt utseende, men det är riktigt illa när Kate Winslet betraktas som Hollywoodful.

Inga kommentarer: