tisdag 3 juni 2014

Smokin' Aces 2: Assassins' Ball (2010) - 2/6


Walter Weed (Tom Berenger) är en medelålders rullstolsbunden man som jobbat hela sitt liv bakom ett skrivbord på FBI. Till sin och byråns stora förvåning dyker det plötsligt upp ett mordkontrakt på honom; den som dödar honom 03.00 den 19 april får en dollarteckenförsedd säck. Vad den formidabelt ointressante Weed kan ha gjort för att förtjäna detta är helt oklart, särskilt för honom själv.

FBI tar hur som helst hotet på allvar och fördelar ett gäng agenter till att skydda Weed tills den ödestyngda tidpunkten är över. Han placeras i ett hemligt rum under en FBI-kontrollerad bar och agenter placeras ut runt omkring - ett gäng krypskyttar, en i luffarklädsel, och så vidare.

Under tiden kontaktas ett brokigt gäng lönnmördare: den förföriska förgifterskan Ariella Martinez (Martha Higareda), hjärnkirurgientusiasten Finbar McTeague (Vinnie Jones), förklädnadsexperten Lazlo Soot (Tommy Flanagan) och den skjutglada familjen Tremor (Autumn Reeser, Maury Sterling, Michael Parks, C. Ernst Harth) som för tankarna till familjen från Devil's Rejects. Allihop vill radera ut Weed och inkassera belöningen.

Mördarna hittar remarkabelt lätt till baren, och sen är det eldstrid och actionscener av ett slag som får en att undra hur en enda av de där mördarna lyckats överleva mer än tre uppdrag. Vår synvinkel växlar fram och tillbaka mellan Weeds samtal med agent Baker (Clayne Crawford) nere i bunkern, agenterna i baren, och mördarna som smider sina planer. Under tiden försöker filmen bygga upp mysteriet runt den skugglike Hal Leuco, som utfäste belöningen på Weeds huvud.

Det blir aldrig intressant. Visst, mördarna är underhållande freaks, men mycket mer i sina presentationsscener än senare, och agenterna är rätt platta goodguys. Weed själv är antingen astrist eller förrädare, det finns bara de två möjligheterna. Och när filmen försöker klämma till en twist och sen en till och sen en till så känns det som om den försöker för mycket med för lite.

Detta är en prequel till Smokin' Aces, som jag inte sett, men en enig kritikerkår hävdar att den här filmen är en kopia av sin föregångare. I så fall blir jag inte sugen på att se den. Den enda fördelen Smokin' Aces 2: Assassin's Ball har att spela med är sina mördarkaraktärer, och de används inte till nåt efter att de presenterats.

Inga kommentarer: