tisdag 17 april 2012

Capitalism: A Love Story (2009) - 3/6


Michael Moore är bra på att väcka känslor. Han är också duktig på att göra film, när han bestämmer sig för det. Han visade det med Roger & Me, han visade det med Bowling for Columbine, och han visade det med Sicko. Till och med Fahrenheit 9/11, som jag inte tyckte alls lika bra om som de andra, lyckades i alla fall visa hans talanger. Den enda av hans filmer som jag ger en negativ recension är denna, Capitalism: A Love Story.

Det borde ha funkat. Vänsteragitatören Michael Moore tar sig an hela det kapitalistiska systemet, i en tid när finanskrisen gjort frågan brännande aktuell och ostoppbart ilskeväckande. Det är inte bara Moore som är arg, det är den vanliga människan. Vad skulle inte Moore kunna göra med all denna vrede? Det här borde ha varit hans största film någonsin.

I stället föll han. Det betyder inte att Capitalism: A Love Story är dåligt gjord, eller att den saknar relevans, eller att den inte är ett välgrundat angrepp på de skick som ledde världsekonomin till den här punkten. Det betyder bara att Moore inte lyckades behålla sitt roade lugn. Han ska hojta en massa om orättvisor och elände, men han ska få oss att skratta samtidigt. Likt John Lennon ska han angripa tyrannerna med humor. Här använder han i stället deras metoder: kvicka soundbites, ihåliga repliker och förstås sina klassiska teatraliska arrangemang.

Vi får se USA:s ekonomiska historia de senaste årtiondena, med uppgången efter andra världskriget och Jimmy Carters varningar mot de åtgärder som hans efterträdare Ronald Reagan gjorde verklighet av. Moore pratar med präster ("hade Jesus förespråkat kapitalism?"), människor som förlorat sina hem, politiker som inte kan redogöra för vart pengar har tagit vägen och strejkande arbetare. Allt det här fungerar hyggligt, och om Moore bara hade tagit sig tid att gå mer på djupet - han har visat att han kan utan att tråka ut eller sluta vara rolig - så hade det blivit riktigt bra.

Men så måste han göra en Michael Moore och spela cirkus. Han spärrar av Wall Street med brottsplatstejp, han skriker i en megafon och - larvigast av allt - han stoppar anställda på väg ut från Wall Street-byggnader och ber dem förklara komplexa värdepappersinstrument. Dels är detta människor på låg nivå, inte de som är skyldiga till krisen, och dels finns det massor med anledningar att inte stanna och prata med en kamerautrustad skäggig tjockis när man bara försöker ta sig hem från jobbet. Moore försöker bevisa att ingen begriper sig på de här komplicerade sakerna men bevisar bara att han har tappat kollen.

Det är synd. Capitalism: A Love Story rör sig på gränsen till att bli riktigt bra. Den behandlar det viktigaste ämne som Moore har gett sig på och absolut det bredaste. Han har riktigt upprörande saker att säga, signifikanta avslöjanden att komma med. Men han reducerar sig själv till soundbites och är alldeles för förälskad i Moore, provokatören, för att komma ihåg Moore, den skicklige dokumentärfilmaren.

Inga kommentarer: