torsdag 1 januari 2015

The Equalizer (2014) - 4/6


I den bästa scenen i den annars inte vidare minnesvärda The General's Daughter utkämpar John Travolta och James Woods en mental judomatch mot varandra, och Woods fäller repliken "I assume we're still trying to outwit each other?". The Equalizer har också ett par såna scener, där två hårda män - Denzel Washington och Marton Csokas - pressar varandra med ord och blickar av stål, och Woods replik dyker hela tiden upp i huvudet på mig.

De scenerna försvinner bland alla de andra. Till att börja med är detta en enormt våldsam film, och emedan de flesta av oss är rätt avtrubbade vad gäller filmvåld så gör den här filmen sitt bästa för att ta sig igenom det. Här mördas människor med korkskruvar och shotglas, och det är inga diskreta bilder heller. Resultatet trycks upp i kameran och in i våra medvetanden.

Om jag inte hade vetat något om filmens bakgrund och aldrig hade sett TV-serien från åttiotalet som den bygger på, och inte hade läst några av recensionerna som kallade filmen för våldsam, så hade det varit en chock. Fram tills dess verkar The Equalizer nämligen handla om en helt vanlig man, Robert McCall (Washington), som jobbar på ett byggvaruhus, hjälper en arbetskamrat med viktnedgång och i största allmänhet är en genomhygglig, omtyckt kille.

Han hänger ofta på ett fik där han dricker te och läser böcker. Där träffar han den unga ryskan Alina (Chloë Grace Moretz) som smått tyr sig till honom, kanske för att han är den ende som inte svinaktigt stöter på henne. När hon visar sig vara offer för den ryska maffian som utnyttjar henne som sexslav bestämmer han sig för att göra något åt det - först fredligt, men när det inte fungerar plockar han fram korkskruvarna och shotglasen.

McCall är naturligtvis mer än han verkar vara, och hans bakgrund innehåller helt andra saker än arbete på byggvaruhus. När han måste så blir han Liam-Neeson-i-Taken och uppvisar färdigheter på en nivå som ser coola ut men inte rimligen kan existera i verkligheten. Hade USA haft agenter som McCall hade världen sett annorlunda ut.

Bortsett från den väldigt långa startsträckan, det onödigt brutala och tydliga våldet och det tvångsmässiga behovet att avsluta med en gigantisk ammunitionsslösande slutstrid så är The Equalizer en trevlig liten film, med bra actionelement och spännande thrillerelement. Problemet är att den inte är en liten film. Den siktar på mer än den klarar. Det mest lovande i den sker sekunderna innan eftertexterna, och får mig att hoppas på en uppföljare.

Inga kommentarer: