torsdag 16 januari 2014

It Happened One Night (1934) - 5/6


Den här filmen var den första som någonsin fick Big Five på Oscargalan: den vann bästa regi, bästa manus, båda skådespelarpriserna och förstås bästa film. Men den är också åttio år gammal och när man sätter sig ner för att se så gammal film måste man vara beredd på vissa saker.

Inte nödvändigtvis att filmkonsten som sådan är sämre; visst har det skett stor utveckling på området men det finns gott om filmer från trettiotalet som fortfarande står upp i konkurrens mot moderna mästerverk. Däremot har kulturen förändrats, bra mycket mer än filmkonsten. Det kommer inte att vara alltför positiva kvinnoporträtt och sådant som i dag hade varit helt oacceptabelt får glida förbi okommenterat. Det finns lite sånt i It Happened One Night - en scen där en man smiskar en kvinna till exempel - men om man hänger upp sig på det missar man många bra filmer. Tiderna har ändrats.

Ellen Andrews (Claudette Colbert) har gift sig med flygarsprätten King Westley (Jameson Thomas). Hennes stenrike far Alexander (Walter Connolly) är inte alls nöjd utan försöker få bröllopet annullerat och under tiden håller han henne inspärrad på sin båt där hon hungerstrejkar. Redan här har den moderne tittaren problem; i vår tid hade han inte kunnat fängsla sin vuxna dotter på det viset.

Det kan han i och för sig inte i filmen heller, men bara för att hon dyker från relingen, simmar i land och börjar ta sig mot New York där hennes man finns. På vägen stöter hon på den nyligen sparkade reportern Peter Warne (Clark Gable) som känner igen henne och vet att hennes far utlyst en belöning på $10.000 för henne. Han bestämmer sig för att i stället få ut ett reportage ur det hela, och deras resa mot New York tar sin början.

It Happened One Night är en film som låter sin riktiga historia glida in gradvis, så att man knappt märker den. Till att börja med verkar storyn nästan som en ursäkt för att få visa scener mellan Colbert och Gable, scener där deras samspel lyser med värme. Gable visar sin komiska talang i den berömda liftarscenen och sin dramatiska när han berättar om hur han planerade giftermål. Colbert har det svårare eftersom manuset ger henne mindre att jobba med, men när hon får en boll så smashar hon den.

Men allt eftersom börjar filmen handla om något helt annat än skojiga småbitar och vi börjar först bry oss om karaktärerna och sen se dem på nya sätt. Stereotypa och platta relationer djupnar framför våra ögon, och i slutet är det svårt att inte bli rörd. Och nu vet jag vad bröllopsscenen i Spaceballs parodierar, också.

Varken Gable eller Colbert ska ha trott på filmen. När den var färdig sa Colbert till en vän att hon just avslutat världens sämsta film, och hon var så säker på att hon inte skulle vinna Oscarn att hon inte ens dök upp på galan utan planerade en tågresa. När hon vann skickade studiochefen Harry Cohn några underhuggare till att dra henne av tåget så hon kunde komma och ta emot sitt pris. Hon sägs också ha haft ett ansträngt förhållande till regissören Frank Capra.

Till att börja med verkade hon ha rätt. It Happened One Night var ingen omedelbar hit; det var först när den började visas på små biografer och ryktet gick som den slog. Då blev den Columbias största framgång dittills och hjälpte till att bygga upp bolaget till den mastodont det är i dag.

He flies through the air with the greatest of ease, that daring young man on the flying trapeze.

Inga kommentarer: