torsdag 19 mars 2015

Sharknado (2013) - 1/6


Den här filmen är det jag fortfarande inte tror att Mega Shark Versus Giant Octopus var: ett medvetet skämt. Sharknado är framtagen specifikt för att vara en kass B-film, något skrattretande dåligt. Men självmedvetenheten dödar humorn.

Det är jätteroligt att se en människa, lika ambitiös som talanglös, skapa något fruktansvärt. Det är inte alls lika roligt att se människor som skulle kunna göra något bra, välja att göra något dåligt. Humorn sipprar bort och bara det usla finns kvar.

Och Sharknado har mycket av det usla. Det är en usel idé, usel historia, uselt skådespel, usla effekter - jag skulle kunna fylla recensionen med exempel på pinsamma specialeffekter. Stjärnor som Ian Ziering, Tara Reid och en hög no-names snubblar igenom ett patetiskt manus och anfalls av CGI-hajar som närmar sig Birdemic-kvalité, i en berättelse som anstränger sig för att pricka av klichéer.

Scen efter scen är uppenbart skapt för att vara omg-awesome-winz0rz och inte en enda av dem lyckas. Det går inte att göra med flit. Självdistans är bra, självmedveten parodi är det inte. Man kan inte göra parodi inifrån, formen är till sin natur subversiv.

Om Sharknado hade varit någons dröm, en galen visionärs projekt som hen drivit från grunden med blod och svett, så hade den förmodligen varit precis lika dålig - det går inte att göra en bra film om en storm som får det att regna hajar - men jag hade åtminstone skrattat. Nu är den bara bortslösad tid.

Inga kommentarer: